Реальних кроків щодо впровадження реформ в Україні наразі немає, - експерти РПР (відео)

Сьогодні, 23 лютого, до Львова в рамках регіонального туру навідалась київська громадська ініціатива «Реанімаційний пакет реформ». У стінах міської ради експерти провели засідання щодо актуальних питань проведення реформ в Україні. Про це повідомив кореспондент Дивись. Інфо.

Експерт групи РПР «Податкова реформа» Юлія Дроговоз розповіла про бачення експертів щодо реформування податкової сфери.

За її словами, пропозиції Реанімаційного пакету реформ скеровані на виключення найбільш одіозних норм законодавства, прийнятих 28 грудня 2014 року, а також на розробку справжньої податкової реформи разом з реформою системи пенсійного забезпечення, які направлені на зниження фіскального тиску, більш справедливий перерозподіл податків між платниками та спрощення податкового обліку та декларування.

На заході України, за результатами нещодавнього соціологічного опитування, проведеного Фондом «Демократичні ініціативи імені Ілька Кучеріва», більше половини населення (55,3%) вважають судову реформу одним з найнагальніших завдань. Жителі Західної України впевнені у великому рівні корупції серед суддів (73,6%), впливу політиків (28,4%) і олігархів (32,9%).

«Новий Закон «Про забезпечення права на справедливий суд» від 12 лютого 2015 року створив умови для зміни суддівського корпусу, однак не забезпечив незалежність правосуддя від політичних впливів. Водночас у громадських активістів з‘являться нові можливості для контролю за суддівською діяльністю, зокрема, здійснення моніторингу за судовими процесами, результати якого можуть мати вплив на кар’єру судді», – зазначає експерт групи РПР «Судова реформа» Роман Куйбіда.

Урядові ініціативи, реалізовані останнім часом у податковій сфері та сфері соціального страхування, не є реформами за своєю суттю.

Під виглядом реформи було збільшене і так достатньо обтяжуюче податкове навантаження, запроваджена відповідальність за порушення трудового законодавства, прийняті норми, які не дають можливості виконати вимоги законодавства, не порушуючи їх, а також, які ще більше ускладнили та заплутали ведення податкового обліку, збільшили витрати трудових, фінансових ресурсів та часу на його ведення та декларування податків.

За словами експерта групи РПР «Реформа політики національної пам’яті» Андрія Когута, відсутність цілісної політики в цій сфері не тільки неодноразово призводила до спроб відновлення в Україні тоталітарних практик, але й також зробила можливою збройну інтервенцію Росії. Україна має пройти цей шлях «реанімування» історичного досвіду минулого століття, щоб забезпечити розвиток європейського демократичного суспільства.

Політика української влади в енергетичній галузі за останній рік не може бути названа реформаторською. Попри те, що на багатьох зустрічах за участі урядовців звучать правильні посили та тези щодо необхідності реформування енергетичного сектору, реальних кроків на сьогодні вкрай мало, - кажуть експерти РПР.

«Основними проблемами енергетичного сектору залишаються його непрозорість і домінування монополій та відсутність державної політики, яка б стимулювала впровадження заходів у сфері ефективності у бюджетному та приватному секторі», – пояснює менеджер групи РПР «Реформи в енергетиці» Андрій Зінченко.

Довідка:

Громадська ініціатива «Реанімаційний Пакет Реформ» поєднує в собі експертні, комунікаційні та лобістські можливості. Учасники разом розробляють законопроекти, виборюють їхнє ухвалення та контролюють втілення реформаторських законів. Хоча за останній рік слово реформи вже встигло набрати відтінків легендарного покращення, варто підбити підсумки 100 днів роботи парламенту та дізнатися, які наслідки мають ухвалені в Києві рішення для регіонів.

Навколо РПР об’єдналися понад 300 експертів, активістів, журналістів, науковців, правозахисників з понад 70 найвідоміших українських аналітичних центрів та громадських організацій. Їхня стратегічна мета: реалізувати ключові реформи, які приведуть до утвердження відкритого суспільства, підзвітності влади суспільству, нових відносин між громадянином і державою.

Юрій ШУМАК для Дивись. Інфо

Відео Ростислав ВАСЮТА

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: