Львівські студенти готові страйкувати

Студенти Львова заявили про те, що готові вже завтра вийти на страйк, якщо Кабінет Міністрів не включить українську мову в перелік обов'язкових дисциплін для вивчення у вишах. Про це повідомив кореспондент Дивись.Інфо з місця події.

"Завтра в Кабміні заплановане затвердження переліку нових спеціальностей. У тому списку, який пропонує Міністерство освіти української мови нема. Тобто завтра можуть похоронити дисципліну "українська мова та література", - пояснив проректор з науково-педагогічної роботи ЛНУ ім. І.Франка Ярослав Герасим.

Він також нагадав, що у листопаді Міністерство освіти відмінило наказ Івана Вакарчука, яким регламентувався перелік гуманітарних дисциплін, що визначалися обов'язковими для вивчення у вищій школі.

За словами Ярослава Герасима, тепер, завдяки курсу на автономію вишів, кожний вищий навчальний заклад самостійно прийматиме рішення про те, чи вивчатимуть студенти всіх факультетів українську мову.

"Чомусь охорона праці та цивільний захист є обов'язковими для вивчення...",- обурився проректор Франкового вишу. І додав: "Нам потрібний новий закон про застосування мови, там треба вказати про обов'язкове вивчення у вишах державної мови. Це буде дороговказом міністерству, щоби вони не боялися порушити автономії навчальних закладів".

Своєю чергою студентська спільнота Львова рішуче заявила про те, що стане рушієм спротиву, якщо українську мову викреслять із переліку обов'язкових предметів."Вважаємо, що дисципліна "Українська мова за професійним спрямуванням" повинна стати "нормативною", а не "за вибором",-  мовиться у зверненні студентів Львова, адресованому Президенту України Петру Порошенку.

Додамо, що нині у ЛНУ ім.І.Франка студенти провели круглий стіл "За крок до прірви: українська вища школа без рідної мови".

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: