На Львівщині проходять масові військові навчання (фоторепортаж, відео)

Чи можна навчитися військовій справі всього за декілька тижнів? На Яворівському полігоні добровольці і призовники проходять 26-денне навчання перед тим, як вирушити у військові частини. Після того, як чоловіки одягають військову форму та отримують усі необхідні речі, їх навчають виживати в бойових умовах та вправлятись зі зброєю. Без попередньої підготовки призовників мобілізаційної хвилі в зону АТО ніхто не відправляє.

24 лютого на запрошення військових журналісти змогли відвідали Яворівський полігон, де відбулась демонстрація мобілізованими військовослужбовцями навичок бойової майстерності у володінні технікою та зброєю, а також практичного виконання військових завдань, повідомляє кореспондент Дивись.Інфо.

За словами підполковника Олексія Шевченка, загальний термін навчання призовників становить 26 днів. Однак після цього хлопців у зону бойових дій на Сході країни не відправляють. Після тренувань новобранці не менше двох тижнів продовжують перебувають у військових частинах. Генштаб і командування видів військ визначає термін відбування кожного окремого злагодженого підрозділу за ступенем його бойової готовності.

Пройти навчання може практично кожен. Легше тим хлопцям, які раніше відбували службу в армії і знайомі з військовою технікою. Однак більшість погоджується з тим, що головне у цій справі - бажання. Якщо воно є, можна навчитися всьому. Так, 30-річний призовник Гелешко Михайло, у якого вдома залишилася дружина і дитина, каже, що у перші дні звикнути до нового стилю життя нелегко, але можливо.

За його словами, уміння, професіоналізм та єдність команди грають надзвичайно важливу роль. Потрібно вміти працювати разом - не підставляти своїх товаришів, не залишати їх на полі бою. Попереду, розповідає Гелешко, новобранців чекає навчання у військових частинах. Про те, щоб «відкосити» від армії, навіть і не думав. За його словами, ті, хто хотів ухилитись від служби, сьогодні сидять вдома.

Слова призовника підтверджує і полковник Шевченко. Найскладніше - адаптуватися до умов військової служби. Багато людей належать до різних верств населення, прибувають на навчання маючи різний рівень освіти. У перші дні найважче звикнути до суворого режиму та чіткого графіку. Інколи мобілізованим важко змиритись з тим, що потрібно виконувати накази. Однак, якщо подолати ці бар'єри, навчатися далі значно легше.

Життя до мобілізації

Деякі хлопці до призову на військову службу жили звичайним мирним життям і навіть не підозрювали про існування одне одного. Але армія згуртувала їх і тепер вони стали однією сім'єю.

Журналістам вдалося поспілкуватися з 31-річним сержантом Сергієм Романчуком на полі стрільби з бойової машини десанту (БМД) одразу після того, як він виконав чергове бойове завдання. Раніше Сергій працював менеджером. На навчанні перебуває з 31 січня. Каже, що щоденні тренування навчили його чимало. Йому дуже допоміг дворічний досвід служби піхотинцем, проте з деякими видами озброєння тут познайомився уперше.

За його словами, великою перевагою є те, що новобранців готують максимально якісно. В інтересах кожного – уміти володіти будь-якою зброєю, адже ніколи не знаєш, що чекатиме тебе на полі бою. Так, можливо, товариші по службі дістануть поранення і доведеться самотужки рятувати ситуацію.

На сьогоднішній день Сергій вчиться виконувати одразу декілька завдань - мінометний розрахунок, знищення БТР, групи піхоти.

Зброя новобранців

Без сумніву, усіх найбільше вразила стрільба із «Градів». Для того, щоб зафіксувати цей момент, представники ЗМІ вишикувавшись у чималу «шеренгу». «Град» зарядили аж десятьма ракетами. Командири звітують, що ракети залпового вогню потрапили точно в ціль. Дивно, але приголомшливий звук стрільби зовсім не лякає призовників – вони до нього уже звикли.

На озброєнні військовослужовців найрізноманітніша техніка. Після показового стрільбища начальник комісії циклової підготовки майор Опрун Григорій Володимирович розповів, що у стрільбі хлопці практикуються з машин БМП 2. Завдання виконують з 2А42 і кулеметів ПКТ. Головне – виявити ціль та влучити в неї.

Навчаються новобранці і стрільбі із танка Т-64. Тут готують командирів і навідників-фахівців танків Т-64, БМП - 2, БМП - 1, а також командирів гранатомета. Практикується індивідуальна підготовка. За словами майора Олексія Перчика, навчити військовій справі можна будь-кого, аби було бажання.

Наприклад, люди які раніше працювали трактористами або комбайнерами, добре засвоюють спеціальність механік-водій бойової машини. А ось командир танка повинен володіти лідерськими якостями, адже він працює не лише з технікою, але й з людьми. У командира танка - дві людини, у командира відділення – уже дев'ять осіб. Майор розповідає, що чимало чоловіків хочу бути снайперами, однак не розуміють, що та ж сама гармата, яка знаходить танки Т-64 і є потужною снайперською гвинтівкою, а у деяких випадках дозволяє бити цілі до чотирьох кілометрів.

У день у хлопців в середньому по 10 годин занять. Вимог до новобранців всього декілька – вміти та хотіти працювати, добре засвоювати отримані знання. Військові ж намагаються зробити інформацію доступною, викласти максимальну кількість необхідного матеріалу.

На питання журналістів, чи володіють українські військові спеціальними планшетами, які роблять високотчні розрахунки, підполковник Шевченко відповідає, що збройні сили України намагаються іти в ногу із сучасністю, тому така техніка тут присутня. Її появі сприяють як волонтери, так і ЗСУ. Також більшість подібних пристроїв розроблялася безпосередньо в Академії Сухопутних військ. Під час навчання бійці отримують широкий спектр підготовки. Є можливість навчити абсолютно всіх, каже підполковник. Однак остаточну оцінку новобранцю дають у військові частини.

За словами офіцера регіонального медіацентру при Міноборони України Володимира Скоростецького, на Яворівському полігоні тренуються солдати різних військових спеціальностей. Це танкісти, розвідка, артилерія, піхота та ін. Скільки зараз солдат перебуває на полігоні не говорить з міркувань безпеки.

За устаткуванням ВСУ Яворівський полігон вважається одним з найкращих. Його площа становить близько 360 кв. км. Він також може виконувати функцію авіаполігону. Так, сухопутні війська діють при підтримці армійської авіації – дисантно-транспортних вертольотів, ударних та штурмовиків. Вони можуть відпрацьовувати ураження наземних цілей, наприклад, імітувати удари по колоні противника.

військові ато техніка 1 військові ато 9 військові ато 8 військові ато 7 військові ато 6 військові ато 5 військові ато 4 військові ато 3 військові ато 2

Олена ОНИШКО для Дивись. Інфо

Фото і відео автора

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: