Народний депутат вимагає від Яценюка розібратись з здирництвом на автозаправках

Народний депутат України член депутатської групи УДАРу Ярослав Дубневич вимагає від Прем’єр-міністра України терміново вжити заходів проти необґрунтованого підвищення цін на нафтопродукти на АЗС.

Про це йдеться в депутатському зверненні Ярослава Дубневича до глави уряду. Депутат відзначає, що різке та синхронне підвищення ціни на нафтопродукти на автозаправках основних операторів має всі ознаки змови з метою отримання надприбутків.

«Ситуація з цінами на роздрібному ринку нафтопродуктів на українських АЗС стає критичною. Очевидним є факт, що мають місце синхронні дії з узгодження цін операторів цього ринку у вигляді щоденного завищення ціни на нафтопродукти (бензин, дизель) відповідно з ростом курсу долара до національної валюти», - йдеться у зверненні.

Дубневич наголосив, що щоденна прив'язка роздрібних цін на нафтопродукти на АЗС до курсу долара є нічим іншим як здирництвом, що згідно антимонопольного законодавства має кваліфікуватися як зловживання монопольним (панівним) становищем і разом з масовим явищем недобросовісної конкуренції підпадати під жорсткі санкції відповідно до Законів України «Про захист економічної конкуренції» та «Про захист прав споживачів».

«Особливо цинічним здирництвом на роздрібному ринку нафтопродуктів України стала ситуація 25 і 26 лютого 2015 року, коли «пожежними» зусиллями центральної влади вдалося загасити курс національної валюти до долара на міжбанку, проте позначки на більшості АЗС залишилися в межах 30 грн. і вище за літр пального.

У будь-якому випадку, далеко не всі нафтотрейдери ринку роздрібних АЗС купляли доларову масу в останні два тижні, і багато з них мали запаси дохідності у попередні періоди», - підкреслив обранець.

На думку народного депутата, вищевказана ситуація на українському ринку мала стати предметом швидкого реагування Антимонопольного комітету України, Державної інспекції України з питань прав споживачів, Міністерства внутрішніх справ України та Генеральної прокуратури України.

«Уряд, який несе відповідальність за економіку в цілому, повинен розуміти можливі катастрофічні наслідки подальшої неконтрольованої ситуації на ринку нафтопродуктів», - наголосив Ярослав Дубневич.

Зважаючи на відсутність реакції з боку уряду на можливу змову нафтотрейдерів, депутат вимагає терміново скликати позачергове засідання Уряду за участю представників Антимонопольного комітету України, Державної інспекції України з питань прав споживачів, МВС, Генпрокуратури та операторів ринку роздрібних нафтопродуктів, на якій запропонувати останнім визначитися з обґрунтуванням ціноутворення на українському ринку роздрібних нафтопродуктів, його роз'ясненням громадянам України, та напрацюванням відповідних рекомендацій і впровадження плану зниження цін на нафтопродукти до економічно обґрунтованого рівня.

Також, депутат вимагає доручити Антимонопольному комітету України вжити невідкладних заходів реагування на антиконкурентне узгоджене завищення цін на нафтопродукти на АЗС України.

Прес-служба Львівської обласної організації партії «УДАР Віталія Кличка»

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: