Експерти прогнозують, що зарплата на Львівщині зростатиме разом з інфляцією

Експерти Проекту РЕОП підготували бюджетний прогноз до 2017 року для Львівської області., повідомила прес-служба ЛОДА

Бюджетне прогнозування ґрунтується на комплексній і системній кількісній методології з використанням демографічної, економічної та бюджетної моделі. Метою бюджетного прогнозування є створення середньострокового прогнозу доходів і видатків бюджету області з урахуванням обґрунтованих припущень.

Доходи Львівщини у період 2013-2017 років зростатимуть на 9,9 % в середньому за рік і сягнуть 16,8 млрд. грн. у 2017 році. Однак, у реальному вимірі, тобто за мінусом інфляції, середньорічне зростання доходів становитиме всього 1,5 %.

Експерти відмічають, що збільшення середньої заробітної плати в області відчутно перевищувало темпи інфляції. Зокрема, за період 2005–2012 років індекс споживчих цін (ІСЦ) змінювався в середньому на 12,7 % щороку, тоді як мінімальна зарплата зростала на 23,0 %, а номінальної середня заробітна плата ― на 22,5 %. Що ж стосується прогнозного періоду, то середня заробітна плата зростатиме такими ж темпами, що й ІСЦ.

Однією з важливих категорій видатків у Львівській області є видатки на охорону здоров'я. Експерти прогнозують їх зростання в середньому на 8,7 % за рік. Так, у 2017 році вони сягнуть 20,4 % сукупних видатків. Чинники зростання видатків на охорону здоров’я залежать від демографічних показників ― частково від збільшення частки кількості дітей та осіб літнього віку, а також від зростання заробітної плати.

Спеціалісти рекомендують також враховувати процес старіння населення, а також залучати додаткові інвестиції в розширення мережі територіальних центрів та інфраструктури для обслуговування осіб літнього віку.

На думку експертів, одним пріоритетним завданням територіальних центрів соціального обслуговування, що фінансуються з бюджетів міст обласного значення, має бути залучення благодійних внесків.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: