У Дрогобицькій РДА відбулася нарада щодо вирішення проблем водопостачання регіону

3 березня в Дрогобицькій райдержадміністрації відбулася нарада, на якій розглядалось питання щодо вирішення проблем водопостачання Дрогобича, Трускавця, Стебника і Дрогобицького району. Розпочав нараду керівник департаменту ЖКГ Львівської облдержадміністрації Назар Романчук, який запропонував спочатку вислухати всіх присутніх, а потім прийти до спільного рішення. Участь в нараді взяли також перший заступник голови Дрогобицької райдержадміністрації Степан Рудницький та заступник голови РДА Іван Мізерник, повідомила прес-служба Дрогобицька РДА.

Нагадаємо, що, передумовою цієї наради став факт відключення 23 лютого електроенергії на об’єкти КП «Дрогобичводоканал» за борг перед ПАТ «Львівобленерго» в сумі більше 1,5 млн. гривень за спожиту електроенергію. У свою чергу ТзОВ «Трускавецький водоканал» заборгував КП «Дрогобичводоканал» понад 7 млн. гривень. Утворився своєрідний борговий трикутник. За результатами наради, що терміново була скликана 24 лютого в ЛОДА керівництво ПАТ "Львівобленерго" пішло на поступки і вже ввечері цього дня відновило електропостачання з умовою погашення боргу до кінця березня.

Позицію Трускавця відстоювали міський голова Руслан Козир, генеральний директор ТзОВ «Трускавецький водоканал» Володимир Возняк та його виконавчий директор Петро Іванишин. Вони акцентували увагу, що Дрогобицький водоканал не обґрунтовано підняв тарифи на водопостачання міста, а Національна комісія свого часу не законно ці тарифи затвердила, особливо активно на цьому наголошував Петро Іванишин. Мер Трускавця згадав, що при будівництві водогону Гірне-Дрогобич великою мірою доклався і Трускавець, а для Трускавця та його міського водоканалу в наш час існують ризики і їх необхідно також враховувати. На це керівник КП «Дрогобичводоканал» Роман Шагала дав чітку відповідь, що в 1996 році рішенням Львівської обласної ради цей водогін передано на баланс Дрогобицького водоканалу і за останні роки це підприємство  вклало понад 20 млн. грн. в його реконструкцію.

Міський голова Борислава Володимир Фірман наголосив на тому, що необхідно на рівні Верховної Ради законодавчо вирішити подібні проблеми і гарантовано закріпити не відключати енергопостачання на підприємства, що забезпечують громадян необхідними послугами та звернутись до народного депутата від Дрогобиччини з подібною ініціативою та встановити мінімальне ПДВ для таких КП.

Помічники депутата Верховної Ради України Богдана Матківського Богдан Хорт та Тарас Гентош підтримали ідею мера Борислава та нагадали трускавецькому очільнику, що в 2009 році з ініціативи громади Дрогобича відбулись громадські слухання про підняття тарифів на водопостачання як для Дрогобич так і Трускавця, а за воду треба платити.

Та найбільш конструктивні пропозиції звучали з вуст секретаря Дрогобицької міської ради Тараса Метика і керівника КП «Дрогобичводоканал» Романа Шагали. Які б перспективні ідеї не пропонувалися учасниками цієї наради, чи це створення спільного підприємства, яке би забезпечувало водою міста Дрогобич, Трускавець, Борислав, Стебник та села Дрогобицького району, чи відновлення так званої агломерації міст та введення в ній єдиного ринку споживачів, все це може працювати в перспективі, а зараз необхідно чітко розуміти, що на даний момент найважливішим є утримати ситуацію і вчасно, відповідно до погодженого графіку, сплатити борг за спожиту електроенергію ПАТ "Львівобленерго".

Роман Миколайович запевнив, що зробить для цього все можливе, але потрібне також розуміння і з боку трускавецьких партнерів, тому заручившись тим, що ТзОВ «Трускавецький водоканал» поетапно сплатить частину боргу, можна буде вийти з цієї ситуації. Тарас Метик повідомив учасників наради, що депутати Дрогобицької міської ради категорично проти створення будь-якого СП в цій складній ситуації, що склалася і в місті, і в державі, а у випадку чергового відключення енергопостачання об’єктам Дрогобицького водоканалу буде дуже тяжко стримати соціальне невдоволення мешканців Дрогобича та району, адже вони вчасно сплачують комунальні послуги (за останній місяць – 98%) і хочуть отримувати їх в повному обсязі.

Підводячи підсумок цієї гострої, але, надіємося, конструктивної наради керівник департаменту ЖКГ Львівської облдержадміністрації Назар Романчук запропонував створити робочу групу, в яку увійшли би по одному представнику з кожного об’єкту господарювання, і вони би напрацювали пропозиції щодо подальшого розвитку водопостачання регіону.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: