Чи потрібний Львову «Львів», – обговорення

4 березня у Львові під час громадської зустрічі небайдужі мешканці міста шукали шляхи ре-активації кінотеатру «Львів», який нині занепадає. Так, ще з листопада в закладі перестали показувати фільми, будівлю кінотеатру не обігрівають, там шириться грибок та сирість. Про це повідомив кореспондент Дивись.Інфо.

Зустріч організувала ініціативна група «Поверніть нам «Львів». Метою було згенерувати цікаві ідеї для ре-активації кінотеатру «Львів» та формулювання позиції громади стосовно майбутньої долі закладу.

«У Львівській області нині є всього-на-всього один базовий кінотеатр, який є у державній власності. Це є «Львів», всі решта – або у приватній власності, або здані в оренду», – розповіла представниця департаменту з питань культури Львівської ОДА Леся Корнат.

Водночас вона зазначила, що фінансувати кінотеатри перестали ще з 2013 року. «Останні видатки були в 2013 році: виділили 40 тис. грн на заборгованість по газу. Що робить наш департамент щодо кінотеатру? Він надає методичні рекомендації…Призначення директора, бухгалтерія та фінансування в повноваженнях управління майном спільної власності», – пояснила Леся Корнат.

Своєю чергою директор кінотеатру «Львів» Мирослав Аренович заявив, що робить для установи все можливе, але прогресу не буде, поки не буде вливання коштів. «Я планував підняти кінотеатр завдяки проведенню концертів. Але для цього потрібна належна потужність кабелю для апаратури, її недостатньо… Окрім цього, є застереження пожежників, які заборонили проводити масові зібрання в кінотеатрі…», – розповів директор.

Представниця департаменту з питань культури також розповіла про те, що є ідея об’єднати кінотеатр «Львів» і Львівську обласну контору прокату кінофільмів (її засновником є управління майном спільної власності).

Вона пояснила, що ці обидві установи є збитковими, щоби їх зберегти прийняли рішення про об’єднання: «Виникла ідеї об’єднати ці дві установи і зробити Центр українського кіно та кінематографу».

«У цій конторі є плівкова фільмотека, яка налічує 2 тис. 66 старих фільмів. Була комісія, яка визначала актуальність цих стрічок, відтак відібрали 900 таких, що можна було б показувати й нині. Наприклад, там є кіно 1954 року про Шевченка, який озвучували дуже відомі артисти, а також фільми Параджанова. Але на оцифрування цих фільмів потрібні кошти…», – розповіла Леся Корнат.

Відтак можна зробити такі висновки: керівництво кінотеатру «Львів» готове і відкрите до громадських ініціатив, які туди прийдуть, чи то будуть кінопокази, кінолекторії чи коворкінги для ініціативної молоді; управління культури ЛОДА працює над лобіювання програми ревіталізації кінотеатру і створення на його місці Центру українського кінематографу, консультуючись з громадськістю;  сигнал, який отримали посадовці і депутати, чіткий - Львову «Львів»  потрібен.

«Наступним кроком ініціативної групи порятунку є конструктивні збори однодумців, які бачать це місце як місце нереалізованих можливостей, а не споруду з «мільярдом» проблем», - переконані організатори заходу.

Соломія ГОЛОВІНА, Дивись. Інфо

 

 

 

 

 

 

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: