Колодій: Якщо ми не змінимо систему влади, то заміна людей на посадах не дасть жодних результатів

Сьогодні необхідні зміни на всіх рівнях влади – починаючи з сільської місцевості і закінчуючи столицею. Однак якщо ми не змінимо саму систему влади, то заміна людей на посадах не дасть жодних результатів.

Про це сказав голова Львівської обласної ради Петро Колодій під час розширеної наради щодо питань децентралізації, яка відбулась сьогодні за участю голови Львівської облдержадміністрації Олега Синютки та голів місцевих рад і райдержадміністрацій Львівщини, повідомили у прес-службі облради.

Зокрема, очільник обласної ради зауважив, що питання децентралізації влади в України порушували уже неодноразово, проте правдиве її проведення щоразу відкладали. «Сьогодні децентралізація в нашій державі не просто задекларована, а й реально розпочата. Зрозуміло, що в процесі роботи буде виявлено чимало промахів та помилок. Але нам потрібно змінювати країну», – зазначив Петро Колодій.

Водночас заступник голови обласної ради Валерій П’ятак наголосив на тому, що процес децентралізації влади прямо пов'язаний із фінансовою децентралізацією. На думку заступника голови облради, схема децентралізації, запропонована державним керівництвом, не ідеальна, але слід з чогось починати. «Безперечно, від цієї децентралізації найбільше виграли міста. Повноваження обласних рад звузили, натомість найбільший функціонал покладено на райони. А найбільш обділеним у фінансовому плані внаслідок децентралізації влади виявився базовий рівень – сільські і селищні ради. Проте це не привід опускати руки. Це поштовх до пошуку партнерів та способів розвитку територій», – наголосив Валерій П’ятак.

Також керівництво області та голови місцевих рад обговорили основні аспекти Закону України «Про добровільне об’єднання територіальних громад», оскільки саме цей закон повинен стати для сільських територій інструментом розвитку. Місцеві ради, які не в змозі самостійно забезпечувати потреби громади, мають змогу об’єднатись в одну адміністративно-територіальну одиницю, яка завдяки власному бюджету зможе вирішувати проблеми місцевого значення.

Загалом проведення децентралізації влади та об’єднання територіальних громад викликало чимало запитань та дискусій. Тому на розширеному засіданні було вирішено створити робочу групу для проведення заходів із децентралізації влади на Львівщині.

Адже, як зазначив голова обласної ради Петро Колодій, об’єднання місцевих рад повинно відбуватись на основі аналізу фінансової спроможності кожного з місцевих бюджетів. «Укрупнення адміністративно-територіальних одиниць повинно відбуватись насамперед для забезпечення стабільного функціонування та розвитку громад», – наголосив Петро Колодій.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: