У Львові відзначать 150-річчя від дня першого виконання Державного Гімну

Цьогоріч Україна відзначає 150-ту річницю від дня першого публічного виконання Державного Гімну та 200-річчя від дня народження автора музики Гімну України Михайла Вербицького. З цієї нагоди у Львові відбудуться урочисті заходи. Так, 10 березня о 13.00 год. на площі Ринок усі охочі зможуть спільно виконати Державний Гімн України.

«Державний Гімн України є органічною частиною історії, душею української нації та символом боротьби за незалежність нашого народу. Не випадково авторство гімну приписували Тарасові Шевченку, бо в його словах ми досі відчуваємо жертовну енергію та славну потугу нашого минулого. Запрошуємо усіх небайдужих до спільного виконання гімну перед Ратушею, щоб разом показати, що ми єдині у своїй любові до рідної держави», - наголошує в.о. начальника управління внутрішньої політики ЛМР Євген Бойко.

Участь у заході візьмуть учнівська й студентська молодь міста, спільно з громадськими організаціями та об`єднаннями.

«Гімн України – це символ нескореності та самобутності нашого народу. Усі, хто хотів бачити Україну під своєю владою, забороняли гімн, знищували його друковані версії, нещадно карали та переслідували його виконавців. Тепер ми маємо можливість вільно його виконувати, тож повинні це цінувати. Сьогодні цей славень єднає нас, і з ним ми завжди йдемо до перемоги», - переконаний керівник міського осередку «Об’єднання «Самопоміч» Андрій Шевців.

Довідка

Створення українського гімну бере початок з осені 1862 року, коли етнограф, фольклорист та поет Павло Чубинський написав вірш «Ще не вмерла Україна», який поклав на музику отець Михайло (Вербицький). Публічне виконання пісні відбулося 10 березня 1865 року в Перемишлі — під час першого в Західній Україні шевченківського концерту.

Статус Державного Гімну Незалежної України вірш Чубинського на музику Вербицького отримав 15 січня 1992 року.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: