Качмарик: Функція нагляду з боку громадськості сприяє ефективній роботі владі (фото)

Голова постійної комісії з питань бюджету, соціального-економічного розвитку та комунальної власності Львівської обласної ради Ярослав Качмарик взяв участь у засіданні круглого столу на тему: «Місцева демократія на Львівщині: від революції до еволюції».

На заході, організованому Всеукраїнською Асоціацією сприяння самоорганізації населення та інформаційно-правовим центром «Наше право», також взяли участь представники громадських організацій, експерти, науковці. Учасники зустрічі обговорили низку питань, серед яких: місцева демократія як конституційно-правового інституту; місцева демократія в Україні: проблеми та перспективи розвитку; особливості реалізації місцевих ініціатив у сучасних умовах; залучення громадян до місцевого самоврядування через сучасні інформаційно-комунікаційні технології.

Звертаючись до присутніх, Ярослав Качмарик зауважив, що представники громадськості Львівської області завжди уважно стежать за тим, що робить місцева влада. «Важливо, коли громадськість виконує функцію такого наглядача. Це допомагає нам ефективно працювати і сприяє доступності влади області загалом», – сказав Ярослав Качмарик.

За словами голови постійної комісії з питань бюджету, соціального-економічного розвитку та комунальної власності, зараз, коли в багатьох на вустах є питання стосовно процесу децентралізації, важливо залучати до напрацювання документів представників громадськості, громадських організацій, експертів, науковців. «Вони завжди вміло проаналізують існуючу ситуацію, а також нададуть пропозиції щодо реалізації заходів із децентралізації влади, на які очікують люди. Більше того, як відомо, в дискусії народжується істина», – наголосив він.

Круглий стіл

За результатами засідання круглого столу було ухвалено резолюцію, в якій, зокрема, йдеться: «Ми, представники органів місцевої влади, інститутів громадянського суспільства та громадські активісти, фіксуємо потужну громадську та волонтерську активність різноманітних ініціатив після Революції Гідності у Львівській області.

Разом з тим, ми стурбовані повільним та не завжди ефективним розвитком механізмів місцевої демократії (громадські слухання, місцеві ініціативи, загальні збори, консультації з громадськістю, дорадчі органи, громадські експертизи, петиції, створення та діяльність органів самоорганізації населення, тощо).

Місцева демократія є легітимною формою безпосередньої участі громадян у вирішенні питань місцевого значення, індикатором та інструментом розвитку територіальних громад, їх об’єднань та суспільства в цілому.

На шляху до досягнення цієї мети та розбудови України як демократичної, соціальної та правової держави, зараз існує низка проблем, до яких належать:

- низька довіра людей до органів влади, відсутність традицій у влади щодо залучення громадян до вирішення питань місцевого значення, реалізації конституційних прав на участь в управлінні державними справами;

- недосконале нормативне регулювання на законодавчому та місцевому рівнях обов’язковості органів влади вивчати, аналізувати та враховувати реальні потреби та інтереси населення при підготовці та прийнятті владно-управлінських рішень;

- недостатня спроможність територіальних громад і громадянського суспільства чітко визначати, представляти та відстоювати інтереси людей;

- нерозвиненість комунікацій між владою і громадою, які мають допомогти людям краще відчути, усвідомити і донести до влади свої потреби та бажання, а владі їх сприйняти та врахувати».

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: