У Департаменті охорони здоров’я провели колегію

20 березня 2015 року відбулось розширене засідання Колегії департаменту охорони здоров’я Львівської облдержадміністрації «Стан справ та перспективи розвитку охорони здоров’я Львівської області за підсумками 2014 року» під головуванням директора департаменту Богдана Чечотки.

Колегія розпочалася з відзначення лікарів Львівщини, які на волонтерських засадах впродовж кількох місяців провели навчання з першої медичної допомоги (тактичної медицини) близько 10 тисяч бійців Збройних Сил України і Національної Гвардії України, які відбувають в зону АТО. Серед нагороджених Почесною подякою департаменту охорони здоров’я Львівської ОДА та Львівської обласної організації профспілки медичних працівників Наталя Іжицька, Оксана Макар, Олег Слабий, Марта Дацко (Львівський національний медичний університет ім. Д.Галицького), Костянтин Іжицький (Госпіталь інвалідів війни та репресованих ім. Юрія Липи), Дмитро Пожарський (Старосамбірська ЦРЛ), Ірина Мельник, Денис Єфімов (Міська клінічна лікарні швидкої медичної допомоги м. Львова), Богдан Лемішко, Юрій Янковський ( 8-а міська клінічна лікарня м. Львова), Віталій Свистула, Андрій Лаврик, Юрій Швець (5 міська клінічна лікарня м. Львова), Роман Загоруйко (Львівська обласна клінічна лікарня), Андрій Кухар (Львівська обласна клінічна психіатрична лікарня), Ігор Савула, Богдана Пеняк, Олександра Маришко (Жидачівська ЦРЛ). На прохання департаменту охорони здоров’я відомий львівський вокальний колектив «Орфей» подарував нагородженим лікарям – волонтерам і учасникам колегії чудові народні мелодії і пісні на вірші Тараса Шевченка.

Після неформальної частини колегії про підсумки роботи медичної галузі Львівщини на колегії доповіла заступник директора департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації Ірина Микичак. Зокрема, було проведено якісний аналіз діяльності медичних закладів області, стану кадрового і фінансового забезпечення, основних демографічних показників та показників стану здоров’я населення області, а також функціонування регіональної системи екстреної медичної допомоги. Доповідач відзначила, що серед головних здобутків медиків Львівщини є утримання одного з найнижчих в Україні рівнів смертності населення. Водночас серед проблемних питань медичної галузі області залишається недостатній фінансовий ресурс на медикаментозне забезпечення лікування пацієнтів, громіздка ліжкова мережа медичних закладів області, порівняно високі показники смертності дітей першого року, смертності населення від туберкульозу, а також показник післяопераційної летальності від гострої хірургічної патології. В області реєструється один з найвищих в Україні рівень первинної інвалідності населення. Питанням особливої тривоги керівників медичної галузі є незадоволення значної частини населення якістю надання медичної допомоги у медичних закладах.

Директор департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації Богдан Чечотка у своїй доповіді визначив пріоритетні завдання діяльності галузі охорони здоров’я Львівщини на 2015 рік. Серед стратегічних пріоритетів Богдан Чечотка акцентував увагу колег, насамперед, на медичному супроводі учасників АТО: організації допомоги для медичного забезпечення підрозділів ЗСУ в зоні АТО, постійній взаємодії з волонтерськими організаціями, забезпеченні неформальної медичної опіки учасників АТО та сімей загиблих Героїв Небесної Сотні та учасників АТО. Було наголошено, що завершуються роботи з облаштування «Єдиного вікна медико-соціального супроводу демобілізованих учасників АТО» на базі Львівського обласного госпіталю інвалідів війни і репресованих.

Завданнями першочергової ваги директор департаменту визначив також проведення обґрунтованої оптимізація та ефективне використання ліжкової мережі, охорону здоров’я матерів і дітей, розвиток первинної медичної допомоги на засадах загальної практики-сімейної медицини, подальший технологічний розвиток екстреної медичної допомоги та забезпечення доступної медичної допомоги на догоспітальному етапі. Важливим кроком буде реалізація спільних проектів зі Світовим Банком, Агенством США з міжнародного розвитку, Дитячого Фонду ООН ЮНІСЕФ.

Директор департаменту охорони здоров’я Б.Чечотка звернув увагу учасників розширеної колегії на те, що зараз соціально незахищеними є як пацієнти так і медичні працівники. Але повага і компетентність у ставленні до пацієнта мають бути визначальними у роботі медперсоналу. У 2015 році департамент у партнерстві з органами місцевого самоврядування та неурядовими організаціями забезпечить належний громадський контроль за діяльністю медичних закладів області. З цією метою при департаменті створюються консультативно-дорадчі групи за різними напрямами, а у кожному медичному закладі пропонується створити Наглядові ради.

Своє бачення проблемних питань функціонування медичних закладів області висловили у виступах на колегії головний лікар міської дитячої клінічної лікарні м. Львова Дмитро Квіт, головний лікар обласного кардіологічного центру Степан Павлик, головний лікар Бродівської ЦРЛ Іван Бец, виконавчий директор Галицької аптечної корпорації Неля Бик, в. о. проректора Львівського національного медичного університету імені Д.Галицького.

«Медики Львівщини вже не один рік працюють у напрямку реформування медичної галузі. Є певні добрі напрацювання. Однак, зараз настав час не косметичних процедур, а серйозних хірургічних втручань для покращення роботи усіх медичних закладів області. Всі ми свідомі того, що основним індикатором роботи усієї медичної спільноти області є продовження тривалості життя наших земляків. Нині це вже не просто слова, а драматичні виклики нашого сьогодення, коли на війні з агресором гине цвіт української нації. » - зазначив Богдан Чечотка.

Прес-служба Департаменту охорони здоров'я ЛОДА

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: