В новознайденому архіві ОУН - відомості про сотню загиблих повстанців (фоторепортаж, відео)

Сьогодні, 24 березня, у Львівському національному музеї-меморіалі «Тюрма на Лонцького» представили новознайдені архіви Служби безпеки ОУН. Про це повідомив кореспондент Дивись.Інфо з місця подій.

Історики та архівісти Центру досліджень визвольного руху розпочали опрацьовувати новознайдений архів. Серед документів — некрологи протоколи допитів, ви шкільні матеріали інформаційні листівки тощо більшість з яких 1945-49 років.

Бідон з документів пролежав в землі 66 років його випадково виявили 17 березня в Козівському районі на Тернопільщині та передали в Архів Центру досліджень визвольного руху.

765456

«Тут є відомості про більше 100 осіб, загиблих повстанців. Загалом документи дуже гарно збереглися, що рідко буває в таких випадках. Вони посортовані, пронумеровані, акуратно складені, очевидно ними займався якийсь повстанський архівіст. Газети, в які загортали пачки з документами, датуються осінню 1949 року, тому швидше за все саму в цей період і закопали в землю бідон з архівом», — розповів керівник Архіву Центру досліджень визвольного руху Андрій Усач.

454454

За словами директора музею-меморіалу «Тюрма на Лонцького» Руслан Забілий, що такі повідомлення про схожі знахідки з’являються близько п’яти разів на рік, але більшість з них не потрапляють до істориків.

45565

«Для нашого музею це безцінний матеріал, адже кожна знахідка стосується історії визвольного руху на локальній території . Також ця знахідка буде цінною й для нащадків членів ОУН. Родичі зацікавлені в уставлені обставин смерті, діяльності у підпіллі чи долі свої близьких. Особливо якщо хтось загинув у підпіллі, бо ж таку інформацію можна дізнатись тільки в новознайдених документах, і розкрити чимало таємниць людських доль», — сказав Руслан Забілий.

Після опрацювання архіву істориками і реставраторами, їх відсканують і викладуть у вільний доступ на сайті Центру досліджень визвольного руху.

Нагадаємо, що у квітні минулого року була схожа знахідка на Тернопільщині. Тоді ж відкопали близько тисячу документів в Служби безпеки ОУН.

IMG_0009 IMG_0019 IMG_0225 IMG_0236 IMG_0239 IMG_0247 IMG_9906 IMG_9948

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: