Без децентралізації ми залишимося тоталітарною державою, - Сироїд (фото)

Сьогодні у Львові розпочав свою роботу Третій всеукраїнський форум місцевого самоврядування. Упродовж двох днів він буде платформою для обміну досвідом та обговорення актуальних проблем і перспектив у сфері місцевого самоврядування, підвищення ролі органів місцевого самоврядування у забезпеченні розвитку держави. Учасники вже обговорили реформування місцевого самоврядування та децентралізацію в Україні.

«Ми зараз всі переживаємо той момент, коли розпочинається конституційний процес. Ми бачимо, як банально відбувається маніпуляція поняттям «децентралізація», можемо розуміти, що насправді мають на увазі багато людей, зокрема Кремль і його агенти, коли кажуть про децентралізацію. Виникає запитання: «Рухатися нам чи не рухатися? Якщо рухатися, то куди?». Моє переконання – ми повинні рухатися, але бути дуже мудрими. Ми не можемо не робити децентралізацію, тому що без децентралізації ми залишимося тоталітарною державою у філософському сенсі, бо держави, де сильна митрополія і слабкі провінції – це держави тоталітарні за своїм духом. Ми повинні стати державою демократичною за духом, тобто, ми повинні дати людині, незалежно від її місця проживання, почуття гідності. Ми це можемо простежити на прикладі тих міст, яким вдалося побудувати місцеве самоврядування, таким, як Львів. Ті міста, які мають місцеве самоврядування, є стійкіші до криз, зокрема економічних, вони мають можливість виховувати почуття гідності серед своїх громадян.

На жаль, парламент ще не є тим інститутом, який відчуває себе самостійним гравцем, який може сказати, що ми так вирішили – і так будемо робити. Це абсолютно невиправдано, бо ми втратили 4 місяці, які могли використати для конституційного діалогу.

DSC_5468 DSC_5391 DSC_5368

Все залежить від доброти намірів. Якщо ми сядемо за стіл конституційного процесу сьогодні, але з добрими намірами, то ми все ще можемо бути успішними і у вересні вийти на фінальний варіант конституційної реформи. Але все буде залежати від того, наскільки ті люди, які сидітимуть за столом, будуть готові до, з одного боку, політичного компромісу, а з іншого боку, захисту державних інтересів, і зокрема, супроти Кремля», - переконує віце-спікер Верховної Ради України Оксана Сироїд.

Дводенний захід, який уже втретє відбувається у нашому місті, приймає учасників з усієї України, а також міжнародних експертів. Зокрема, у тематичних панельних дискусіях візьмуть участь мери міст, українські та іноземні експерти у сфері місцевого самоврядування, представники муніципалітетів та органів виконавчої влади, представники міжнародних донорських організацій та дипломатичного корпусу, громадських організацій та аналітичних центрів, а також представники центральних органів влади.

За підсумками Форуму буде сформовано резолюцію, яку учасники скерують до центральних органів законодавчої та виконавчої влади України.

Он-лайн трансляція Форуму місцевого самоврядування здійснюється на сайті http://selfgovernance.org.ua та на медіа-порталі «Твоє місто» http://tvoemisto.tv/on-line/.

Організатор Форуму – Інститут міста, за ініціативи Львівської міської ради. Підтримку забезпечують Програма USAID «РАДА: підзвітність, відповідальність, демократичне парламентське представництво», Фонд Східна Європа, Програма Ради Європи «Посилення інституційної спроможності органів місцевого самоврядування», Німецьке товариство міжнародного співробітництва (GIZ) ГмбХ, Програма ООН «Місцевий розвиток орієнтований на громаду», шведсько-український проект «Підтримка децентралізації в Україні», проект «Підтримка реформи місцевого самоврядування в Україні», Інституту громадянського суспільства за підтримки представництва ЄС та Асоціація міст України.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: