У Львові стартує проект з підвищення кваліфікації асистентів вчителя інклюзивної школи

Проект «Асистент вчителя» – це пілотний проект, спрямований на підготовку фахівців та введення посад асистента вчителя в школи і ДНЗ обласних та районних центрів України. Товариство «Родина Кольпінга» запрошує фахівців з педагогічною освітою безкоштовно прослухати програму підготовки асистента вчителя на базі Інституту післядипломної освіти ЛНУ ім. І.Франка. Відкриття семінару відбудеться сьогодні, 26 березня, у Львівському національному університеті імені Івана Франка (вул. Університетська, 1, ауд. 301), повідомила Дивись. Інфо прес-служба ЛМР

«Цей проект започаткує цілком новий підхід до підготовки кадрів у м. Львові. Маємо надію, що наш позитивний досвід потім можна буде розповсюджувати в інших містах України. Проект спрямований на допомогу праці в інклюзивному класі. На сьогодні асистент вчителя набуває вже нової якості. Якщо півроку тому ми трактували асистента вчителя лише винятково для супроводу дітей з особливими потребами в інклюзивному навчанні, то сьогодні асистент вчителя – це той, хто буде супроводжувати дітей переселенців, дітей з сімей воїнів АТО, тобто всіх, хто повинен адаптуватися в сьогодення. Це, напевне, і є справжня інклюзія.

Центр австрійської культури ЛНУ ім. Івана Франка зініціював початок цього проекту. Австрійська сторона підтримує нас фінансово. Ми апробовуємо курси підготовки підвищення кваліфікації асистентів вчителя. У Львові готує асистентів вчителя Львівський педагогічний коледж. Ми відчуваємо певну місію покращувати рівень цих працівників, давати їм психологічні знання, знання з соціальної роботи, з спеціальної освіти, педагогіки, для того, щоб ці люди могли якісно надавати послуги.

Ми розуміємо, що на сьогодні система підвищення кваліфікації є дещо застаріла. У нас є закріплені певні інституції, які беруть на себе легітимність надавати сертифікати про підвищення кваліфікації, які потім потрібні для акредитації по професії. Ми б хотіли дещо модернізувати цю систему, створити конкурентно здатне середовище, щоб такі осередки курсів з підвищення кваліфікації були скрізь, де фахові люди можуть надавати такого типу послуги», - розповідає координатор проекту, голова Товариства «Родина Кольпінга», професор кафедри психології ЛНУ ім. І.Франка Катерина Островська.

На програму запрошують педагогів, які бажають поглибити свої знання з організації навчального процесу в інклюзивному класі/дошкільній групі та отримати державний сертифікат за кваліфікацією «Асистент вчителя». Програма підготовки асистента вчителя складається з 2 модулів по 72 години.

«Ми написали проект, уряд Австрії схвалив його, і нам виділили фінансування. Ми маємо 50 місць, а записалось 58 охочих. 25 осіб – це група зі Львова та області, 25 осіб – з інших областей України: Дніпропетровська, Полтавська, Житомирська, Волинська, Чернігівська і Чернівецька області. На жаль, області, де відбуваються воєнні дії, не змогли взяти участі в проекті.

Ми розпочинаємо курси 26 березня. Вони будуть тривати 10 днів з 10.00 до 18.00 год. У вихідні дні курси відбуватимуться на базі Львівського університету імені І. Франка. У робочі дні – практичні бази: школа № 60, школа-інтернат «Довіра», школи № 82, 95 і ДНЗ «Барвінок». Це ті навчальні заклади, які вже мають інклюзивні класи.

Питання, які будуть висвітлювати, охоплюють і медичні, і психологічні аспекти, роботу в команді, ресурсні фактори. Другий етап курсів триватиме у жовтні-листопаді цього року. Після закінчення курсів педагогам видадуть свідоцтва», - розповідає методист Центру неперервної освіти Інституту післядипломної освіти та доуніверситетської підготовки Львівського національного університету імені Івана Франка Оксана Равлик.

В результаті проведення круглих столів та конференції, планується організувати лоббістську кампанію, спрямовану на створення посад асистентів вчителя/вихователя та зарахування дітей з особливими потребами, зокрема з РСА, в інклюзивні класи/групи навчальних закладів обласних та районних центрів України.

«Інклюзивна освіта у м. Львові – це не є щось нове. Але нові бачення і підходи є важливими. Підготовка асистента вчителя в Україні не є проблемним питанням, але ще не настільки глобально готовим до сьогодення. Тому, відповідно, проект, який ми спільно розпочинаємо, однозначно принесе позитив. Тому що лекції будуть читати не лише науковці, а й практики, тобто люди, які вже мають досвід роботи з дітьми з особливими потребами.

Інклюзивна освіта передбачає значно ширший спектр роботи, ніж лише з дітьми з особливими потребами. Це і робота з тимчасово переселеними дітьми з окупованих територій, це і боротьба з расовою дискримінацією. Ми повинні усвідомлювати, що робота асистента вчителя – це робота, яка починається від ранку, від зустрічі з дитиною, до роботи з батьками.

На сьогодні є 15 асистентів вчителів, які вже працюють в школах. Це реальні практики, яким дякують батьки. Цікаво, що ці люди також записались на проходження курсів. Тому управління освіти підтримує реалізацію таких проектів», - зазначив провідний спеціаліст сектору освітньої політики управління освіти ЛМР Любомир Войтович.

DSC_5262 DSC_5267

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: