Карпатський Єврорегіон є унікальним інструментом, - Колодій (фото)

«Сьогодні децентралізація спонукає нас якнайшвидше і якнайповніше розкрити потенціал регіонів. Тому мусимо знайти нову взаємовигідну модель відносин між центром і регіонами, а також міжрегіонального та транскордонного співробітництва», – заявив голова Львівської обласної ради Петро Колодій, відкриваючи IV засідання загальних зборів Асоціації органів місцевого самоврядування «Єврорегіон Карпати – Україна».

Участь у засіданні Асоціації взяли представники органів місцевого самоврядування з Львівщини, Івано-Франківщини, Чернівеччини та Закарпаття. Під час зустрічі у Львові сторони обговорили низку важливих питань стосовно діяльності Асоціації органів місцевого самоврядування «Єврорегіон Карпати – Україна», повідомила Дивись Інфо прес-служба Львівської обласної ради.

Зокрема, на засіданні йшлося про звернення до Кабінету Міністрів України щодо необхідності розробки та затвердження Державної програми сталого розвитку Українських Карпат. Також учасники зустрічі обговорили питання про необхідність скерувати до народних депутатів України звернення щодо створення Карпатської групи у Верховній Раді України. Окремо було зосереджено увагу на питанні, яке стосується перспектив участі Карпатського Єврорегіону у реалізації Програм транскордонного співробітництва Європейського Союзу у 2015-2020 роках.

Звертаючись до присутніх, голова Львівської обласної ради наголосив, що Карпатський Єврорегіон є унікальним інструментом, який допомагає залучати позабюджетні, а насамперед – європейські кошти, для реалізації пріоритетних для нас програм та проектів розвитку.

Зауважимо, що зі свого боку Львівщина має позитивний досвід залучення іноземних коштів у рамках проектів і програм міжнародної технічної допомоги. Зокрема, у рамках програми транскордонного співробітництва Польща – Білорусь – Україна 2007 – 2013 на території Львівської області реалізовується 12 проекти. Це дозволило залучити в регіон близько 50 млн євро.

Петро Колодій також зазначив, що розуміючи важливість проектів МТД для розвитку місцевих громад, Львівська обласна рада напрацювала порядок співфінансування проектів міжнародної технічної допомоги, які реалізовують територіальні громади області. Відтак впродовж 2013 – 2014 років з обласного бюджету профінансовано 9 проектів на загальну суму приблизно 4 млн грн. Натомість, на потреби розвитку області було залучено більше від 10 млн євро, а це по сьогоднішньому курсу близько 300 млн грн.

«На жаль, поки що ми не бачимо якогось державного інструменту, який би сприяв залученню коштів міжнародних грантів. Але маємо унікальну можливість використовувати потенціал та ресурси Асоціації «Єврорегіон Карпати – Україна». Саме тому, ми повинні працювати над пошуком нових партнерів, зміцненням внутрішньої структури Асоціації. Зокрема, йдеться і про залучення до діяльності «Єврорегіону Карпати – Україна» ще двох українських областей – Закарпатської та Чернівецької», – резюмував очільник Львівської обласної ради.

Колодій-2

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: