У Львові обговорили децентралізацію освіти

У Львові відбувся Форум місцевого самоврядування. Під час другого дня, зокрема, обговорили тему децентралізації освіти в Україні.

«Серед основних принципів Міністерства освіти і науки можна виділити такі:

  • Автономія навчальних закладів - це складний процес, але до цього треба рухатись.
  • Дерегуляція – скорочення наглядових функцій.
  • Новий порядок атестації освітян - сьогодні система вивчення якості освіти побудована таким чином, що вчитель працює і результат його роботи залежить від заповнення папірців та звітності, а не від інших його якостей як педагога.
  • Розширення джерел фінансування - по-перше, це розвиток навичок керівників навчальних закладів, щоб вони краще розумілись, як взагалі займатись фандрайзингом та співпрацювати з грантами, з бізнесом. А також це стимулювання бізнесу до співпраці з системою освіти», - розповів Олег Дерев'янко, заступник Міністра освіти і науки України - керівник апарату.

Також заступник Міністра освіти і науки України наголосив на важливих напрямках дошкільної освіти, зокрема на відкритті нових закладів й зазначив, що Міністерство освіти і науки буде проводити оптимізацію шкіл.

«Рішення про оптимізацію приймає місцева влада, якщо вона знаходять ресурси, якщо, наприклад, на рівні села є некомплектна школа, але це село є досить потужним, ніхто на рівні Міністерства чи держави примушувати не буде. Це буде відповідальність місцевої влади та громади. Якщо знаходиться можливість виконувати стандарти якості і давати якісну освіту дітям, можна не оптимізовувати, а збільшувати кількість шкіл», - зазначив Олег Дерев'янко, заступник Міністра освіти і науки України - керівник апарату.

Також за словами Олега Дерев’янка, буде вестись активний розвиток державно-громадського управління. Планується відновлення програми «шкільний автобус». Також розглядається механізм відновлення на роботу тих вчителів, які втратять свої робочі місця у зв'язку з оптимізацією.

Заступник Міністра додав, що багато змін торкнуться і контенту підручників, а також наголосив на тому, що є рішення про те, що зарубіжна література буде викладатись виключно українською мовою.

«В професійно-технічній освіті планується також делегування функції управління місцевому самоврядуванню – це, по-перше, формування самого замовлення професій. Надзвичайно важливо, щоб місцева громада могла сама керувати майном закладу, а не їздити за різними довідками. Тобто, усі рішення приймаються на місцевому рівні. Також на місцевому рівні повинне відбуватись призначення директорів. Важливо розуміти, що професійно-технічна освіта в нашій концепції не гірша від університетської освіти, сьогодні найбільш затребувані вакансії з професійної освіти», - додав Олег Дерев'янко.

«Щодо фінансування - субвенція на освіту вже розбита на 2 типи: на підготовку робітничих кадрів, освітня субвенція.

Важливо, якщо у обох субвенціях виконанні основні витрати, кошти можуть направлятись на оптимізацію шкільної мережі або на капітальні видатки.

Ми маємо фактично розробити нову форму, ідеологію освітньої субвенції яка відкриє шлях для подальшого реформування та модернізацію шкільної та дошкільної освіти», - зазначив Олег Дерев'янко, заступник Міністра освіти і науки України - керівник апарату.

«Децентралізація освіти – процесс, який завжди триває. Ми у Польщі почали у 1990-му році передавати навчальні заклади у місцеву владу і закінчили цей процес у 1999-му році. Процес децентралізації завжди призводить до змін у системі освіти і це теж означає, що закони слід змінювати.

Є причини, для чого цей процес діє:

  • юридична – передача управління та фінансування навчальних закладів місцевій владі пропонує прописати юридичні умови і процес децентралізації та завжди впливає на те, як працює система освіти.
  • політична – передача освіти місцевому управлінню у багатьох країнах має деякий опір, освітяни мають більше довіри до міністерства освіти, ніж до місцевої влади.
  • практична - децентралізація це процес освіти. Всі вчаться працювати по-новому у новій системі. В процесі децентралізації змінюється усе. Українці повинні самі зрозуміти, як треба вести цей процес і самі будуть вчитись, як організовувати цей процес.

Є два головних напрямки децентралізації освіти: до рівня шкіл і до рівня місцевої влади.

В першому напрямку ми вважаємо, що важлива автономія школи та сильна позиція керівництва закладу, яке здатне вирішувати усі питання.

У другому ми маємо візію від місцевих адміністрацій, які планують інвестиційний процес, відповідають на вимоги суспільства та є сильним.

Фінансування освіти, особливо у ситуації децентралізації, має бути стабільним – школа має знати, якою буде її фінансова ситуація. Адже і дирекція, і місцева влада мають мати можливість планування. Також дуже важлива ефективність використання ресурсів, а особливо вчителів та грошей. Потрібні механізми, які будуть мотивувати усіх до покращення ефективності, а не до її погіршення», - зазначив Ян Герчинський, експерт шведсько-українського проекту «Підтримка децентралізації в Україні».

Довідка

Організатор Форуму – Інститут міста, за ініціативи Львівської міської ради. Підтримку забезпечують Програма USAID «РАДА: підзвітність, відповідальність, демократичне парламентське представництво», Фонд Східна Європа, Програма Ради Європи «Посилення інституційної спроможності органів місцевого самоврядування», Німецьке товариство міжнародного співробітництва (GIZ) ГмбХ, Програма ООН «Місцевий розвиток орієнтований на громаду», шведсько-український проект «Підтримка децентралізації в Україні», проект «Підтримка реформи місцевого самоврядування в Україні», Інституту громадянського суспільства за підтримки представництва ЄС та Асоціація міст України.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: