На місцях потрібен людський потенціал для вирішення проблем, - із форуму (відео)

Під час другого дня Форуму місцевого самоврядування експерти обговорили питання належного врядування та якості життя мешканців, презентували власні проекти та програми для вирішення актуальних проблем на місцях, повідомили у ЛМР.

Зокрема, Сергій Панцир, експерт Програми Ради Європи «Посилення інституційної спроможності органів місцевого самоврядування в Україні», представив учасникам Форуму діяльність програми Ради «Good Governance». Відтак, виділив 12 принципів «доброго управління», серед яких: чесне проведення виборів, представництво та участь, хороший зворотній зв'язок, ефективність та результативність, відкритість та прозорість, верховенство права, етична поведінка, сталий розвиток та стратегічне орієнтування тощо.

Натомість, Юрій Піскалюк, менеджер програм Фонду Східна Європа, презентував власний проект «Відкрите місто» – платформу для комунікації громадян з органами влади.

«Цей проект створено для взаємодії мешканців, структурних підрозділів місцевих органів влади, комунальних підприємств та громадських об’єднань для вирішення актуальних проблем громади та створення можливостей для отримання зворотного зв’язку», – розповів Юрій Піскалюк.

Як пояснив експерт, йдеться про відкритий ресурс www.opencity.in.ua. На ньому розміщено карту кожного міста, яке доєдналось про проекту. Кожен мешканець може позначити проблеми, яка виникли в місті. Їх зафарбовано різними кольорами, залежно від того, як давно було розміщено, чи вирішено їх чи ні, а відтак – спрямовуються конкретним підрозділам та комунальним підприємствам, відповідальним за їхнє вирішення.

«Долучитись може будь-яке місто. Зокрема, учора місто Мукачево стало 17 учасником проекту», – додав Юрій Піскалюк.

Також під час дискусії Анатолій Копець, експерт команди підтримки «Угоди мерів», презентував публіці ініціативу «Угода мерів», яка активно займається проблемами у сфері енергетики.

«Угода мерів – це елітний клуб українських міст, які взялися за вирішення завдань, які до них не вирішував системно ніхто, і які непосильні центральній владі України. І ці завдання стосуються енергетики. Ці міста приймають на себе ті виклики, з якими до сьогодні не може справитись ні Міністерство енергетики, ні Міністерство регіонального розвитку, ні Кабінет Міністрів. Вони намагаються вирішувати такі проблеми в себе на своїх локальних територіях і в межах власних повноважень», – зазначив Анатолій Копець.

Водночас, експерт представив стратегію ефективного енергетичного розвитку країни, підкресливши, що основа – це поведінка кожного окремого мешканця, і, як і будь-яку глобальну проблему, вирішити її можна лише на місцях, але зі знанням того, що коїться у світі.

«Україні потрібно рухатись кудись і врешті знайти точку опори, за допомогою якої вона змогла б стабілізувати всі сфери свого життя та почати жити по-новому. Дуже важливо дивитись на наші проблеми не лише з локальної точки зору, а й брати до уваги глобальні тренди, які мають планетарне походження. Криза індустріальної цивілізації є – про це повинні знати всі. І щоб відгукнутись на ці кризові явища, часто недостатньо компетенції центральних органів влади. Таким чином, треба розвивати компетенції на місцях, але з урахуванням чіткого знання того, що відбувається на планеті.

Людей стає все більше, енергетична оснащеність кожного стає все вища. Кількість можливостей втручатися в природне середовище і змінювати його свідомо також зростає. Однак, чисельний розвиток людської популяції рано чи пізно припиниться. І першою з причин буде вичерпання ресурсів, на яких побудоване наше сучасне життя, а другою – отруєння середовища продуктами власної життєдіяльності. Нам треба серйозно переосмислити те, як ми живемо, і знайти розв’язки локального характеру. Хто вміє керувати енергією, той може гарантувати собі на сьогодні спокійне і стабільне життя. У світі не зміниться нічого, поки на місцях не буде відповідного потенціалу для вирішення наявних проблем», – підкреслив Анатолій Копець.

Нагадаємо, два дні у Львові тривав Форум місцевого самоврядування. Тепер упродовж двох тижнів між учасниками у дистанційному режимі триватиме обговорення резолюції за підсумками заходу. У подальшому, після прийняття остаточного варіанту, її скерують до центральних органів законодавчої та виконавчої влади України.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: