Відомий ізраїльський лікар Йосі Барац прочитав медикам Львівщини лекцію

1 квітня 2015 року в конференц-залі департаменту охорони здоров'я військовий лікар, координатор міжнародних проектів МАШАВ у галузі медицини міністерства закордонних справ Ізраїлю, начальник підрозділу медичної корпорації наукових розробок та досліджень, командир північного підрозділу Збройних сил Ізраїлю, головний лікар Йосі Барац прочитав лекцію "Система охорони здоров'я Ізраїлю, досвід  військової медицини Ізраїлю".

Мета візиту: поділитись ізраїльським досвідом та новітніми ініціативами з надання медичної допомоги військовим та мирному населенню.

Йосі Барац детально зупинився на організації військової медицини Ізраїлю, адже країна з моменту проголошення незалежності у 1948 році знаходиться в стані війни, і це змушує її максимально ефективно відпрацьовувати навики тактичної медицини в мирний час та успішно застосовувати їх під час кризи. З 1973 року в Ізраїлі почалась робота з налагодження організації професійної медичної галузі. Зокрема, була налагоджена робота відділень невідкладної допомоги, які є найбільшими відділеннями будь-якої ізраїльської лікарні (в них допомога надається 30% госпіталізованих).

Кожна лікарня має план Б на час кризи, тобто, в разі потреби, швидко може розгорнути додаткові ліжка у відділеннях невідкладної допомоги та забезпечити їх запасним медичним обладнанням. Систематично проводяться навчання та тренування з відпрацюванням елементів захисту цивільного населення, пожежниками, місцевою владою, поліцією. Під час бойових дій перша медична допомога надається медиками І та ІІ ешелону, які розгортаються в одно- та п’яти кілометровій зонах від лінії фронту. Їх основним завданням є стабілізація стану пораненого та надання необхідної допомоги перед евакуацією в госпіталь, де пацієнт отримує необхідну хірургічну допомогу.

Радник міністерства закордонних справ Держави Ізраїль з питань охорони здоров’я окремо приділив увагу посттравматичній допомозі військовим та мирному населенню. Основним принципом є якнайшвидше надання психологічної допомоги ще на рівні І ешелону, це дасть змогу попередити хронізацію психічного розладу.

Ізраїльський медик наголосив на необхідності затвердження протоколів з надання психологічної допомоги та реабілітації військовослужбовців, яких наразі в Україні немає.

На завершення, слухачі мали змогу поставити запитання доповідачу. Лекцію прослухало близько 100 лікарів-хірургів, анестезіологів, травматологів, лікарів невідкладних станів, психіатрів, психологів, організаторів охорони здоров'я.

Прес-служба Департаменту охорони здоров'я ЛОДА

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: