Ізраїльський лікар у Львові розповів про досвід військової медицини своєї країни

В Україні потрібно затвердити протоколи з надання психологічної допомоги та реабілітації військовослужбовців, яких у державі наразі немає. На цьому наголосив у вівторок, 1 квітня, під час лекції "Система охорони здоров'я Ізраїлю, досвід військової медицини Ізраїлю" військовий лікар, координатор міжнародних проектів МАШАВ у галузі медицини міністерства закордонних справ Ізраїлю, начальник підрозділу медичної корпорації наукових розробок і досліджень, командир північного підрозділу Збройних сил Ізраїлю, головний лікар Йосі Барац.

За його словами, посттравматична допомога військовим і мирному населенню є важливою складовою. Основним принципом є якнайшвидше надати психологічну допомогу ще на рівні І ешелону (однокілометрова зона від лінії фронту), що попередить хронізацію психічного розладу.

Йосі Барац також детально розповів про організацію військової медицини Ізраїлю. Адже країна з моменту проголошення незалежності у 1948-му році перебуває у стані війни, і це змушує її максимально ефективно відпрацьовувати навики тактичної медицини в мирний час та успішно застосовувати їх під час кризи. З 1973-го року в Ізраїлі почали організовувати професійну медичну галузь. Зокрема, налагодили роботу відділень невідкладної допомоги, які є найбільшими відділеннями будь-якої ізраїльської лікарні (там надають допомогу 30% госпіталізованих).

Кожна лікарня має план Б на час кризи, тобто, в разі потреби, швидко може розгорнути додаткові ліжка у відділеннях невідкладної допомоги та забезпечити їх запасним медичним обладнанням. У країні систематично проводять навчання та тренування з відпрацюванням елементів захисту цивільного населення, пожежниками, місцевою владою, поліцією. Під час бойових дій першу медичну допомогу надають медики І та ІІ ешелону, які розгортаються в одно- та п’яти кілометровій зонах від лінії фронту. Їхнім основним завданням є стабілізація стану пораненого та надання необхідної допомоги перед евакуацією в госпіталь, де пацієнт отримує необхідну хірургічну допомогу.

Після лекції слухачі мали змогу поспілкуватися з доповідачем. У конференц-залу департаменту охорони здоров'я Львівської облдержадміністрації послухати гостя з Ізраїлю прийшли приблизно 100 лікарів-хірургів, анестезіологів, травматологів, лікарів невідкладних станів, психіатрів, психологів, організаторів охорони здоров'я.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: