На Золочівщині відзначать 100-річчя з дня народження Миколи Лемика

У суботу, 4 квітня, на Золочівщині, у селі Солова, громадськість, духовенство та представники влади відзначатимуть 100-у річницю з дня народження Миколи Лемика, повідомили Дивись. Інфо у прес-службі ЛОР.

Урочистості розпочнуться о 14 год. біля пам’ятника Миколі Лемику, де духовенство відслужить молебень за Україну. Опісля відбудеться громадське віче та виступи вокальних та художніх колективів Золочівщини.

О 17 год. заплановано відкриття приміщення для кімнати-музею Миколи Лемика.

         Довідково:

Микола Лемик або Лемик-Сенишин – український політичний діяч, член ОУН від 1932 року, від 1941 року – крайовий провідник ОУН на східноукраїнських землях.

21 жовтня 1933 року Лемик за наказом проводу українських націоналістів вбив начальника канцелярії консулату СРСР у Львові Олексія Майлова (а за сумісництвом емісара більшовицьких спецслужб), на знак протесту проти штучно організованого радянською владою голодомору 1932–1933 років в Україні. Негайний суд у Львові, який відбувся в жовтні-листопаді 1933 року засудив Лемика до смертної кари. Через деякий час смертну кару було замінено на довічне ув'язнення.

На волю Микола Лемик вирвався аж на початку війни, восени 1939 року. У 1941 році став одним з організаторів Похідних ОУН та їх діяльності в Україні. Восени 1941 року очолив східну похідну групу ОУН. Загинув легендарний месник у жовтні 1941 року заарештований гестапо і розстріляний у Миргороді (Полтавська область).

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: