Чи можуть українські міста стати розумними? У Львові розповіли про підсумки проекту «Smart City» (відео)

Унікальний для України проект «Smart City» (Розумне місто) курував у Львові один з кращих сучасних експертів з урбаністики Юрій Паращак. На прес-сніданку заслужений директор IBM Research Smarter Cities зі США розповів про підсумки проекту і перспективи для українських міст стати «розумними».

У рамках проекту протягом 5-ти днів 45 учасників з 11 міст України працювали у семи підрозділах міста Львова і разом з керівниками підрозділів, на основі підходу Big Data, аналізували діяльність установ, шукали проблеми і пропонували конкретні рішення.

«”Smart City” у Львові – це унікальний проект, анаголів якому немає у світі, бо нам вдалось до співпраці залучити людей з усієї України, міську владу та бізнес, – коментує співзасновник Urban Systems Collaborative у Нью-Йорку Юрій Паращак. – Мотивація та запал учасників в Україні мене вразили. А їхні пропозиції – це перші кроки, які можна впроваджувати у підрозділах міста відразу. Львів має шанс стати «розумним» містом. Саме завдяки відкритим і прозорим даним можна шукати реальні проблеми і пропонувати способи їх вирішення».

Проект «Smart City» у Львові організувала Львівська бізнес-школа УКУ у співпраці з Львівською міською радою. Учасники проекту працювали у таких підрозділах міста: управління транспорту і зв’язку, департамент економічної політики, управління міжвідомчої координації, ЛКП «Львівводоканал», управління туризму, Інститут міста, ГУМВС України у Львівській області. Підсумки напрацювань, на основі підходу Big Data, організатори передадуть у відповідні департаменти, а також у адміністрацію міського голови.

За словами Юрія Паращака, «Smart Citу» означає, що місто вміє заощаджувати свої гроші. Мова іде про економне водопостачання, електро- та газопостачання, транспорт, будівництво, туризм тощо. Він вважає, що у Львові є багато інфраструктурних проблем, але вони є також у інших містах світу: «Львів не є унікальним зі своїми проблемами. Для їх вирішення бракує комунікації між департаментами і структурами, які забезпечують функціонування міста. Уникнути такого явища можна за допомогою збору, системного аналізу та обміну даними всередині інфраструктури міст. Підхід «Smart City» дає можливість містам прогнозувати свою діяльність, результати своїх рішень і краще розуміти як взаємодіють його підсистеми. За умови прозорого використання цієї схеми можна заощаджувати від 20% до 50% витрат міста», – зазначив Юрій Паращак.

Учасниця проекту Олександра Сладкова, заступник директора департаменту розвитку ЛМР, додає: «Усі групи, які працювали у проекті, об’єднав висновок, що підрозділам міста бракує комунікації. Є такі проблеми, які одному підрозділу вирішити неможливо, тому потрібна ефективна взаємодія всередині структурних підрозділів міста. Окрім того, потрібно проводити дослідження, питати людей, що їх турбує, і вже на основі цілісного аналізу даних приймати рішення. Не менш важливою є комунікація на зовні, спілкування з мешканцями міста», – підсумовує Олександра.

Олег Денис, віце-президент компанії SoftServe, який відвідав підсумкові презентації напрацювань по проекту «Smart City» у LvBS зазначив: «Усі кроки, які пропонували учасники проекту для початку правильні. Тепер це треба впроваджувати. Над впровадженням багатьох речей місто активно працює уже багато років. Це ми бачимо за підсумками співпраці міста з нашою та іншими компаніями чи окремими людьми. ІТ-компанії можуть допомагати місту з аналізом і аналітикою великого об’єму даних, ми готові надавати для цього ресурси, волонтерів. Бо це наше місто і наша країна, де ми хочемо жити і почувати себе комфортно».

Тимофій Александронець, керівник ІТ-управління Львівської міської ради так коментує напрацювання проекту «Smart City»: «Ті виклики, які учасники виявили у різних департаментах міської ради та інституціях міста, співпадають із баченням викликів і проблем, яке має місто. Від учасників ми отримали перелік практичних інструментів, які уже можна впроваджувати».

На запитання, чи планує Тимофій у своєму управління проваджувати рекомендації учасників проекту, він відповів: « Група, яка працювала з нашим управління зробила бізнес-аналіз одного із процесів впровадження проекту «Особистий кабінет мешканця». Цей аналіз ми будемо використовувати у побудові системі пріоритетів для нарощування нових сервісів на цей портал. За підходом Big Data майбутнє, приклад цьому – досвід успішних країн. У Львові у деяких галузях уже застосовують цей підхід. Так нещодавно запрацювала система автоматизованого збору даних у туристично-інформаційних центрах. Тепер керівники приймають управлінські рішення, базуючись на аналітиці і статистиці, яка формується на основі зібраних даних».

Коментуючи підсумки проекту, професор Юрій Паращак підсумував: «У Львові я побачив велике бажання, насамперед, місцевої влади до впровадження новітніх систем керування містами, тому, напевно, саме зі Львова можна розпочати ці процеси, щоб показати приклад іншим містам України».

Організатори проекту сподіваються, що «Smart City» бути мати продовження і у інших містах України.

Прес-служба LvBS, відео Ростислав ВАСЮТА

Довідка

Юрій Паращак, Emeritus IBM Research, Нью-Йорк, США – почесний професор Carnegie Mellon University (США), заслужений директор IBM Research Smarter Cities, співзасновник Urban Systems Collaborative (NY), гостьовий викладач на програмі MSc in Technology Management LvBS. Як лідер IBM Research для «Smarter Cities» Юрій несе відповідальність за поєднання 10-ти науково-дослідних лабораторій навколо smarter cities можливостей, що виникають по всьому світу. У цій ролі він також відповідає за інтеграцію науково-дослідного потенціалу матеріалів і процесів, ІТ-інновації, моделювання, оптимізацію та реалізацію стійких рішень з клієнтами IBM у таких галузях як роздрібна торгівля, телекомунікації, електроенергія.

«Smart Cities» – це практичний курс, під час якого учасники отримали широке розуміння нової галузі Urban Systems (міські системи), яка використовує реальні дані, щоб допомогти містам покращити якість життя своїх мешканців. Новий підхід до функціонування міста «Smart Cities» вже застосовують по всьому світу, зокрема, в таких містах, як Дублін, Лондон, Манчестер, Барселона, Ніцца, Нью-Йорк, Міннеаполіс, Чикаго, Сан-Франциско, Гуадаладжара, Ріо-де-Жанейро, Сантьяго, Пекін, Шанхай, Токіо, Крайстчерч, Таунсвіль і Перт. Ці міста розуміють, що за допомогою використання та аналізу реальних даних, вони можуть робити більше з меншими затратами, і покращувати різні аспекти функціонування міста, наприклад, управління дорожнім рухом, економічний розвиток, туризм, викиди в атмосферу, енергетика, обробка стічних вод, очищення

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: