Екологічна інспекція звернулася в прокуратуру щодо забруднення водойм «Бродиводоканалом»

У водоймах на території Бродівської міської ради вміст шкідливих речовин в десятки разів перевищує норми. Про це свідчать результати інструментально-лабораторних досліджень, проведених на звернення ГО «Люстрація та чесність» Державною екологічною інспекцією у Львівській області. Як зазначається в листі, інспекція звернулася з цього приводу в прокуратуру Львівської області.

26 березня працівники Держекоінспекції взяли проби води з очисних споруд та р. Бовдурки й провели лабораторні дослідження. У результаті досліджень у скиді стічних вод з КП «Бродиводоканал» виявлено перевищення норм амонію в 21,7 раза, фосфатів в 2,6 раза, біохімічного споживання кисню в 3,2 раза, хімічного споживання кисню в 1,9 раза, заліза в 1,5 раза, аніонних синтетичних поверхнево-активних речовин (СПАР) в 1,2 раза. У р. Бовдурка, на 50 м вище від скиду з очисних споруд КП «Бродиводоканал», виявлено перевищення амонію в 13,7 раза, фосфатів у 1,7 раза, біохімічного споживання кисню – у 2,7 раза, заліза – в 3,7 раза, аніонних СПАР в 2,2 раза. У р. Бовдурка, на 300 м нижче від скиду з очисних споруд КП «Бродиводоканал» виявлено перевищення норм амонію в 34,8 раза, фосфатів у 9,9 раза, біохімічного споживання кисню в 11,3 раза, хімічного споживання кисню – в 2,2 раза, заліза – в 8 разів, аніонних СПАР в 5,7 раза.

«Дослідження свідчать, що в р.Бовдурці, вище від скиду стічних вод з КП «Бродиводоканал» спостерігається забруднення води. Скид стічних вод з очисних споруд КП «Бродиводоканал» має негативний вплив на річку», - йдеться у висновках інспекції.

За словами заступника начальника відділу інструментально-лабораторного контролю Держекоінспекції Світлани Джури, якщо очисні споруди якийсь час не працювали, то після запуску вони не будуть відразу ефективно очищувати воду. Тому стічні води водоканалу забруднюють Бовдурку, а найбільше потерпають від цього жителі села Лагодів.

Зазначимо, що перевищення амонію може свідчити про потрапляння в воду фекальних стоків. У разі потрапляння таких речовин в питну воду це може загрожувати серйозними захворюваннями для людей, зокрема хронічним ацетозом та змінами в тканинах. Фосфати та аніонні СПАР – це речовини, які містяться в пральних порошках, миючих засобах, тобто вони також потрапляють з каналізаційних стоків. Фосфати дуже небезпечні для людини, їх заборонено використовувати в багатьох країнах світу. Перевищення вмісту заліза свідчить про зношеність систем водопостачання та каналізації.

Нагадаємо, 23 березня громадська організація «Люстрація та чесність» звернулася до начальника Державної екологічної інспекції у Львівській області Романа Дасюка з приводу зупинки очисних споруд «Бродиводоканалу» та загрози екологічного лиха. Як зазначають активісти, очисні споруди не працювали впродовж близько п’ятьох місяців – з листопада 2014 року.

Бродівчани протестують проти забруднення водойм Протест проти забруднення водойм

Прес-служба ЛОО ГО «Люстрація та чесність»

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: