Науковці та влада сприятимуть кооперації селянських господарств на Львівщині

Кооперація селянських господарств на рівні районів та області надає можливість господарствам стати справжнім гравцем на ринку кисломолочних виробів. Розширення мережі кооперативів є важливим елементом у забезпеченні продовольчої безпеки Львівщини та надає перспективу для розвитку дрібного підприємництва й  зайнятості населення. 

Такі думки об’єднали учасників круглого столу "Розвиток молочного скотарства на основі кооперацій селянських господарств", що відбувся у четвер, 2 квітня, в Інституті сільського господарства Карпатського регіону НААН України у селі Оброшине на Львівщині, повідомила Дивись. Інфо прес-служба ЛОДА.

Учасники круглого столу обговорили шляхи використання у державній політиці науково-обрахункових моделей, що їх розробили науковці, щодо способів та механізмів запровадження кооперативного господарства на Львівщині.

Присутні науковці підкреслили, що створення кооперативів буде найкращим механізмом регулювання ринку молочної продукції. Він забезпечить збалансування інтересів гравців ринку у цій галузі. Зокрема те, що стосується цінової політики. На їхню думку, сьогодні споживачі не можуть платити високу ціну за молоко, а домогосподарства не згідні віддавати 1 літра молока за  2,40-2,50 гривні великим переробним підприємствам. Ця ситуація зумовить зменшення поголів’я худоби й, відповідно, скорочення виробництва молока на Львівщині.

Сільськогосподарський виробничий кооператив "Добротворець", що працює у селищі Добротвір, уже пропонує домогосподарствам закупівлю молока  за ціною від 4 до 5 грн. за 1 літр.

Виконувач обов'язків першого заступника голови Львівської ОДА Ростислав Замлинський зазначив, що органи обласної влади підготують комплекс заходів щодо базової кооперації селянських господарств на Львівщині.  За результатами обговорень сформують документ, що включить у себе положення про реалізацію базової кооперації на Львівщині з відповідними пропозиціями та розрахунками. Його передадуть у профільне міністерство.

"Облдержадміністрація продовжить сприяти розвитку фермерського господарства і дрібного підприємництва в регіоні. Сьогоднішнє зібрання наблизить нас до розробки механізму залучення селян до цих об’єднань. Ми підемо шляхом інформування населення про прибутковість їхньої участі у кооперативах. Відповідні завдання отримають голови райдержадміністрацій. Результати нашого обговорення викладемо у документі, що акумулює принципи базової кооперації селянських господарств. Документ охопить комплекс заходів від організаційних – формування первинної переробки молока у кооперативах, до освітніх – необхідне навчання у  професійно-технічних закладах. Таким чином ми створимо робочі місця у сільській місцевості, що збільшить зайнятість молоді", - сказав Ростислав Замлинський.

Зустріч за круглим столом ініціювало Міністерство аграрної політики та продовольства України. До обговорення нагальних питань молочного скотарства у Львівській області долучилися: перший заступник міністра аграрної політики і продовольства України Ярослав Краснопольський та т.в.о. першого заступника голови ЛОДА Ростислав Замлинський, а також громадськість, науковці аграрної сфери, директори кооперативів Львівщини та  гості з Молдови та Республіки Польща.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: