Куйбіда про укрупнення громад: Сільські голови не хочуть рубати гілку, на якій сидять

У маленьких сільських радах є великий спротив до укрупнення громад. Сільські голови не хочуть рубати гілку, на якій сидять. Про це у коментарі Дивись.Інфо повідомив депутат Львівської облради, екс-міський голова Львова Василь Куйбіда.

За його словами, громада та влада мають усвідомлювати інтереси, приймати рішення і їх виконувати. «Якщо такого нема, то така територіальна громада, місцеве самоврядування не є дієздатними», – наголосив депутат. І резюмував, що таких у нас є 95%.

«У 50-х роках, відразу після Другої світової війни, у країнах Європи здійснювали консолідацію місцевого самоврядування, тобто укрупнення територіальних громад. У деяких державах такі укрупнення робили навіть по кілька разів, у більшості випадків їх проводили одним актом. Якщо ми хочемо бути в ЄС, чи, принаймні, користуватися його фондами розвитку, то наша територіально-адміністративна система повинна відповідати їхній», – зазначив депутат облради.

Куйбіда пояснив, що укрупнення територіальних громад сприятиме зменшенню кількості районів у областях України: «Так, якщо нині маємо 490 районів, то після укрупнення – від 100 до 120, у залежності від того, які моделі виберуть на рівні місцевого самоврядування. Що стосується Львівщини, то з 20 районів залишиться максимум 5».

Як розповів Василь Куйбіда, за останні два тижні проводив зустрічі із різними сільськими, селищними, міськими головами, керівниками районних рад та адміністрацій. Депутат намагався розтлумачити суть реформи. «Кожний голова говорив, що треба об’єднуватися, але не можна класти це на їхні плечі, це має робити держава одним актом», – зазначив він.

На питання про те, чи можна очікувати на чиновницький спротив проти укрупнення, Василь Куйбіда відповів: «Коли будуть укрупнені територіальні громади і зменшиться кількість районів, то державні службовці автоматично перейдуть в категорію муніципальних. Тобто, ні зарплату, ні роботу вони не втратять…».

Водночас депутат продовжив: «Більше питань тут у сільських і селищних голів. Є такі села, які мають тільки 70 хат, але там є сільська рада. Зрозуміло, що того сільського голову обирала, фактично, родина. Він розуміє, що не може претендувати на посаду голови територіальної громади, бо в нього невеликі шанси на виграш. У таких маленьких сільських радах є великий спротив до об’єднання. І сільські голови відверто кажуть, що це об’єднання має проводити держава, бо, вони не можуть рубати гілку, на якій сидять…».

На переконання Василя Куйбіди, відповідальність за проведення реформи не можна перекладати на місцеве самоврядування, цим має займатися державна влада. «Якщо діяти згідно із нинішнім законом про добровільне об`єднання територіальних громад, то там вказано, що ці моделі формуються облдержадміністрацією, далі їх затверджує облрада і Кабмін, після цього вони впроваджуються», – пояснив він.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: