Заява ветеранських організацій Львівщини з приводу ухвалення декомунізаційних законів

Сьогодні на засіданні сесії Верховної Ради України заплановано розгляд кількох важливих законопроектів щодо подолання наслідків тоталітарного комуністичного минулого. Зокрема, йдеться про відкриття архівів КГБ, вшанування борців на волю України ХХ ст., заборону пропаганди комуністичного та нацистського режимів, увічнення перемоги над нацизмом в Другій світовій війні.

Ми усвідомлюємо, що депутатський корпус не є одностайним у своєму ставленні до декомунізаційних змін. І йдеться навіть не про колишніх «регіоналів» та комуністів, а й про депутатів демократичних фракцій. Зокрема, вчора з’явилася інформація, що проти законопроекту про відкриття архівів КГБ висловилася на засіданні комітету депутатка від партії Андрія Садового «Самопоміч» Ірина Подоляк. Такі заяви незрозумілі, особливо з вуст галичан, які від батьків і дідів знають про злочини комуністичного режиму.

Ми закликаємо народних депутатів, передусім із фракцій, які належать до коаліції, продемонструвати одностайність в ухваленні законодавчих актів, на які чекало кілька поколінь українців. Передусім ми просимо обранців бути присутніми на засіданні, а також проголосувати за згадані документи.

Ми також звертаємося до народних обранців із закликом якнайшвидше ухвалити інші закони, які необхідні для встановлення історичної справедливості – про заборону комуністичної ідеології в Україні (N1222), про визнання прав та соціальний захист депортованих та репресованих, про державне визнання УПА та повернення звання Героїв України Степанові Бандері та Романові Шухевичу.

Слава Україні!

Петро Франко,

голова Всеукраїнського товариства політичних в'язнів і репресованих;

Олесь Гуменюк,

голова Львівського крайового братства воїнів УПА.

Степан Яхницький,

голова Львівської обласної спілки політичних в'язнів України;             

Член ЛО СПВУ Юрій Зірченко 068-55-27-635

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: