Від початку АТО на Донбасі минув рік

Рівно рік тому, 13 квітня 2014 року, Рада національної безпеки і оборони України оголосила про початок проведення антитерористичної операції у східній частині України

Про це повідомляє РБК-Україна.

Таке рішення було прийняте у відповідь на проросійські заворушення у низці міст Донецької та Луганської областей, зокрема, на спроби незаконних збройних груп захопити адміністративні будівлі й силові структури.

Олександр Турчинов, який на той момент виконував обов'язки президента України, заявив, що війну проти України веде Російська Федерація. 14 квітня він підписав відповідний указ про виконання прийнятого рішення РНБО "Про невідкладні заходи з подолання терористичної загрози і збереження територіальної цілісності України".

За даними ООН, унаслідок бойових дій на Донбасі за рік загинуло понад 6 тисяч осіб. Кількість людей, які вимушено залишили свої будинки, склала близько 2 млн осіб, з яких близько 1,2 млн жителів Донбасу переїхали в інші регіони України, ще понад 700 тисяч – в Росію.

Точні втрати як з боку сил АТО, так і з боку терористів поки невідомі. Згідно з попередніми даними Генерального штабу, втрати Збройних сил України склали близько 1,7 тисячі військових.

Росія офіційно не визнає своєї участі в конфлікті на території Донецької та Луганської областей. Водночас українська сторона неодноразово оприлюднювала докази російської військової присутності на Донбасі.

Через агресію Росії проти України країни Заходу запровадили економічні санкції проти агресора.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: