Львів’ян закликають не підгодовувати голубів

У Львові закликають не підгодовувати голубів. Окрім того, що ці птахи псують естетичний вигляд архітектурних пам’яток нашого міста, вони також поширюють різні інфекційні хвороби, які загрожують і здоров’ю людей. Про це сьогодні, 17 квітня, на прес-конференції заявила кандидат біологічних наук, доцент, завідувач кафедри екології біологічного факультету Львівського національного університету імені Івана Франка Звенислава Мамчур, інформує кореспондент Дивись.Інфо.

За її словами, мовиться не лише про те, що голубиний послід псує естетичний вигляд і нищить архітектурні пам’ятки. «Чому в нас б’ють на сполох? Місця, де гніздяться та їдять голуби, не є просто непривабливими, вони загрожують людям, адже являються величезним розплідником хвороб. Так, голуби розносять близько 90 видів інфекційних хвороб», – пояснила Звенислава Мамчур.

І додала, що цих птахів не варто брати в руки, бо вони можуть мати різних паразитів, які передаються людям. «Коли голуб сидить настовбурчений і тягне крило або лапку, це означає, що він хворий на якийсь вид орнітозу», – розповіла фахівець. І зауважила, якщо взяти його на лікування, є серйозний ризик захворіти також.

«Із однієї сторони, ми кажемо, що треба любити, з іншої – це не є любов, коли ми штучно підгодовуємо популяцію, яка витісняє всі інші», – наголосила Звенислава Мамчур.

І продовжила: «Ви зауважили, що у Львові дуже мало горобців? На це є дві причини: по-перше, вони не мають кормової бази, тому що голуби їх випихають, по-друге, вони лякаються від вибухів петард».

Також фахівець розповіла про те, яким чином можна зменшити розмноження голубів: «У світі цією проблемою вже займаються, в багатьох містах України також. Є багато різних методів. Зокрема, в Франції та Італії цих птахам дають спеціальний корм, який має протизачаткові властивості, відтак голуби не розмножуються…Своєю чергою у Бельгії вдаються до такого методу як евтаназія…».

Відтак Звенислава Мамчур резюмувала: «В будь-якому випадку ми мусимо пояснювати людям, щоби вони не підгодовували цих птахів штучно, нехай це буде природна популяція, нехай вона природно скорочується».

Додамо, що нині за підрахунками фахівців у Львові є близько 9 тис. пар голубів.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: