ВАСУ скасував рішення Львівської міськради про заборону використання символіки СРСР

За три дні до того, як ВРУ ухвалила одіозний Закон «Про заборону комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та їх символіку», Вищий адміністративний суд України скасував рішення Львівської міськради 2011-2012рр. «Про заборону використання символіки СРСР, комуністичної та нацистської символіки на території м. Львова».

Про це повідомив голова Львівського обласного Антифашистського комітету (АФК) Олександр Калинюк, пише Голос UA.
Щоб домогтися справедливості, Олександр Калинюк, спираючись на чинне законодавство, пройшов шлях від суду першої інстанції до Вищого адміністративного суду України.
За його словами, рішення Львівської міськради були неправомірними і порушували Конституцію, а також Закон України «Про місцеве самоврядування».
"Першою в Україні заборонити комуністичну символіку, прирівнявши її до нацистської, спробувала Львівська міська рада. 21 квітня 2011 року вона ухвалила рішення №434 «Про заборону використання символіки СРСР, комуністичної та нацистської символіки на території м. Львова». Пізніше аналогічне за змістом рішення №1438 вона прийняла 26 квітня 2012 року. Обидва ці рішення суперечать частині 2 ст. 57 Конституції України та ч. 11 ст. 59 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні». Тому ми, львівські комуністи, - тодішній перший секретар ЦК КПУ Ростислав Василько і я, звернулися з позовом до Галицького районного суду м. Львова, в якому просили визнати незаконними та скасувати обидва рішення Львівської міськради. Суд першої інстанції тривав довго, і 28 травня 2012 року відмовив нам у задоволенні позовної вимоги. Ми подали скаргу до Львівського адміністративного апеляційного суду, який 19 червня 2013 року задовольнив наші позовні вимоги і все-таки скасував рішення Львівської міськради про заборону комуністичної символіки", - розповів О.Калинюк.
Він також зазначив, що Вищий адміністративний суд України також ухвалив рішення на користь комуністів.
"6 квітня 2015 року я отримав рішення Вищого адміністративного суду України від 31 березня 2015 року, яке підтвердило правильність рішення Львівського адміністративного апеляційного суду України від 19 червня 2013 року - про скасування обох рішень Львівської міської ради «Про заборону використання символіки СРСР, комуністичної та нацистської символіки на території м. Львова», - поділився голова АФК.
ВАСУ ухвалив таке рішення виходячи з того, що до компетенції місцевої влади не входить обмеження прав громадян на поширення певної ідеології або використання відповідної символіки. «Задовольняючи позовні вимоги, суд апеляційної інстанції виходив з того, що ані Конституція України, ані Закон України «Про місцеве самоврядування України», ані будь-які інші закони України не містять норм, які були б віднесені до компетенції сільських, селищних, міських рад з питання заборони використання символіки на відповідній території», - сказано в рішенні суду.
На питання про те, чи можна таким же чином опротестувати Закон України «Про заборону комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та їх символіки», прийнятий парламентом 9 квітня 2015 року, О.Калинюк відповів ствердно.
"Це можливо, оскільки ст. 34 Конституції України кожному гарантує право на свободу думки і слова, і вільне вираження своїх поглядів і переконань. В Україні визнається і діє принцип верховенства права, і Конституція України має найвищу юридичну силу, а закони та інші нормативно-правові акти ухвалюються на основі Конституції України і повинні відповідати їй. Тим більше, що норми Конституції є нормами прямої дії. Звернення до суду для захисту конституційних прав і свобод людини і громадянина, безпосередньо на підставі Конституції України, гарантуються. І, згідно зі ст. 102 Конституції України, Президент України є гарантом державного суверенітету, територіальної цілісності України, додержання Конституції України, прав і свобод людини і громадянина. Тому, якщо гарант підпише цей Закон, він грубо порушить зазначені статті Конституції України", - резюмував голова Львівської обласної Антифашистського комітету.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: