Міжнародне визнання наукових досягнень ученого Львівського університету (фото)

Ярослав Шпотюк цьогоріч став першим представником Університету, який паралельно навчався в аспірантурі Львівського національного університету імені Івана Франка й Університету Ренн 1 (Франція) і нещодавно отримав дипломи про здобуття вченого звання кандидата фізико-математичних наук ЛНУ ім. Івана Франка та доктора філософії Університету Ренн 1, повідомили Дивись. Інфо у прес-службі Університету Франка.

Молодий учений був учасником дослідного проекту «Розроблення оптичних сенсорів для ранньої діагностики патологій» («Development of optical sensors for early stage diagnosis of pathologies») у межах програми «Люди» (фонд Марії Кюрі) Сьомої рамкової програми Європейського союзу FP7–PEOPLE–2010–ITN – «Скло та керамічні композити для високотехнологічних застосувань» (шифр проекту «GlaCERCo»).

Результатом безпрецедентного навчання Ярослава Шпотюка стала дисертація на тему: «Ефекти метастабільності у фізичних властивостях халькогенідних склуватих напівпровідників», яку він підготував під керівництвом декана факультету електроніки, професора Ігоря Половинка, начальника відділу інфрачервоної сенсорики лабораторії скла та кераміки Університету Ренн 1, професора Бруно Бароу та доктора Кетрін Бушард-Пледель (лабораторії скла та кераміки Університету Ренн 1).

У жовтні 2014 року відбувся публічний захист дисертації Ярослава Шпотюка. Спільна українсько-французька спеціалізована комісія визнала високий кваліфікаційний рівень виконання наукової роботи й ухвалила рішення про присвоєння молодому вченому відразу два звання - кандидата фізико-математичних наук і доктора філософії Університету Ренн 1.

25 березня 2015 року на засіданні Вченої Ради Львівського університету Ректор Володимир Мельник вручив Ярославу Шпотюку диплом кандидата фізико-математичних наук. А в квітні відбулося вручення українському науковцю диплома доктора філософії Університету Ренн 1 вже у Франції.

Шпотюк-Ярослав

«Франція забезпечила мені технічні й експериментальні можливості. Мені для роботи необхідно було синтезувати стекла, а у нас це не так просто, і точно не в таких кількостях. Причиною є брак фінансування, відповідної державної підтримки. Оскільки французька сторона забезпечила мене технічною та експериментальною базою дослідження, то в Україні я вже займався характеризацією», - розповідає молодий вчений.

Незважаючи на те, що диплом європейського університету дає Ярославові можливість надалі працювати у країнах ЄС, рідної України він покидати не хоче і сповнений надії на краще майбутнє: «Хочу жити в Україні! Я хочу працювати в Україні! Так, я маю європейський диплом і це відкриває перспективи працевлаштування в будь-якому університеті. Але повторюю ще раз: я хочу залишитися вдома! У мене – сім’я, дитина, і в нас природне бажання – бути разом на Батьківщині».

Практика спільної українсько-французької аспірантури та успішного захисту дисертації науковця засвідчує високий ступінь довіри до якості підготовки фахівців у Львівському національному університеті імені Івана Франка.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: