У Львові вшановують 100-річчя пам’яті геноциду вірмен

У Львові вшановують 100-річчя пам’яті жертв геноциду вірмен Західної Вірменії. Заходи розпочалися молебнем за упокій жертв геноциду у Вірменському кафедральному соборі (вул. Вірменська, 7/13). Очолив молитву настоятель Львівської єпархії Вірменської Апостольської Церкви о. Тадеос Ґеворґян, повідомила Дивись. Інфо прес-служба ЛМР.

«Дорога Христа є складною і важкою. Ми розуміємо ваш біль, тому що це також і наш біль. Ми перейшли через страшні лихоліття минулих століть. Маємо сьогодні біду у нашій країні, коли частина території знаходиться в окупації. Я дякую усім за підтримку, за розуміння. І знайте завжди, що ми є з вами. Ми завжди є разом, бо ми – християни і розуміємо, що тільки будучи разом ми зможемо виконати настанову Ісуса Христа, щоб ми були разом, щоб любили один одного і дбали один про одного», - звернувся міський голова Львова Андрій Садовий.

«Справа в тому, що політика, яку спрямували проти корінного християнського населення Османської імперії, фактично, була закінченням того, що почали ще в часи Арабського Халіфату. Це було знищення християнської цивілізації на теренах Південного Сходу. Турецька влада в ті часи хотіла знищити корінне населення, щоб закріпитися на тій території. Це була політика проти народу, який мав іншу віру, інші погляди, іншу мову. Ця боротьба призвела до вірменського геноциду, до геноциду християн на теренах Османської імперії. І геноциди продовжуються, бо людство не засудило злодіянь», - розповів настоятель Львівської єпархії Вірменської Апостольської Церкви о. Тадеос Ґеворґян.

Опісля учасники перейшли хресною ходою до пам’ятника Т.Г. Шевченкові, де відбулося жалобне віче пам’яті жертв геноциду вірмен.

Участь у заходах взяли представники вірменської громади Львова, влади міста та області, священнослужителі різних конфесій та небайдужі львів’яни.

Днем геноциду вірменського населення прийнято вважати день 24 квітня 1915 року, коли турецькі правителі наказали зібрати всю вірменську інтелігенцію в Стамбул і депортувати. Багато хто був цього ж дня убитий.

Довідка

Геноцидом вірмен вважають геноцид, організований і здійснений в 1915 році на територіях, контрольованих владою Османської імперії, який здійснювався шляхом фізичного знищення та депортації, включаючи переміщення цивільного населення в умовах, що призводять до неминучої смерті.

Геноцид проводився в кілька стадій: роззброєння вірменських солдатів, вибіркова депортація вірмен з прикордонних районів, прийняття закону про висилку, масова депортація і вбивства вірмен.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: