На базі Львівського реставраційного центру хочуть створити науково-дослідний інститут

У Львівській філії Національного науково-дослідного реставраційного центру України пропонують створити науково-дослідний інститут. На думку реставраторів та науковців, це дозволить врятувати значну кількість історичних пам’яток, більшість з яких знаходиться саме в західних регіонах України. Про це йдеться у звернені народних депутатів України до Віце-прем'єр-міністра, Міністра культури України В’ячеслава Кириленка.

За словами, директора Львівської філії реставраційного Центру Тараса Отковича, їхня установа працює 30 років і за цей час вдалося зберегти, врятувати для майбутніх поколінь чимало пам’яток архітектури та сакрального мистецтва. Але для відновлення деяких витворів мистецтва необхідно застосувати новітні технології, які без взаємного обміну досвіду та без співпраці з іншими науково-дослідними установами застосувати неможливо.

«Назріло питання про створення на базі Львівської філії без виділення додаткового фінансування та в межах існуючого штату працівників науково-дослідного інституту, який повинен займатись проблематикою консервації, новітніх технологій та форм збереження, нових методів та пропозицій в реставрації об’єктів пам’яток культури. Досвідом роботи філії вже зацікавлені певні структури ЮНЕСКО за межами нашої країни і створення такої науково-дослідної установи тільки пришвидшить та покращить взаємний обмін досвідом та технологіями, що дозволить врятувати значну кількість пам’яток», - зазначив Тарас Откович.

Майже 30 народних депутатів України, які підписали відповідне звернення, погодились з важливістю вирішення даного питання та підтримали спілку львівських реставраторів.

Окрім того, народний депутат України Ігор Васюник додав, що наступним кроком повинне бути ухвалення змін до Закону України «Про охорону культурної спадщини" щодо збереження пам'яток культурної спадщини, внесених до Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

«У Львові та Львівській області зосереджена більшість пам’яток України, що віднесені до списку ЮНЕСКО. Однак чинне законодавство не дозволяє в повній мірі зберегти та захистити ці пам’ятки від знищення. Одне за одним ми втрачає цінну історичну спадщину. Я вже не говорю про той вандалізм з пам’ятками архітектури, який чиновники не хочуть помічати. Законопроект №1553 був розроблений ще в парламенті сьомого скликання, підготовлений за участі провідних фахівців, науковців, безпосередньо тих людей, які рятують пам’ятки культури. І якщо раніше він практично не мав шансів бути ухваленим, то цього разу спільно з колегами вимагатимемо якнайшвидшого його обговорення. Цього вимагає експертне середовище в тому числі», - зазначив Ігор Васюник.

70 71

прес-служба народного депутата України Ігоря Васюника

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: