На Львівщині відзначили 100-річчя перемоги УСС на горі Маківка (фоторепортаж, відео)

Сьогодні, 3 травня, на горі Маківка, що біля села Головецько Сколівського району Львівської області, зібралися тисячі українців, аби віддати шану Українським січовим стрільцям, які сто років тому здобули перемогу у бою за гору Маківка.

Вшанувати пам’ять українських героїв, які загинули в травні 1915 року, зупиняючи наступ російських окупантів, прибули представники громадських організацій, громадські діячі, ветерани національно-визвольних змагань, бійці Української армії та добровольчих батальйонів, голова Львівської обласної ради Петро Колодій, голова Львівської обласної державної адміністрації Олег Синютка, депутати Львівської обласної ради, пластуни, місцеві жителі.

У рамках святкування учасники урочистостей поклали квіти до Меморіалу Українських січових стрільців, запалили лампадки на могилах Українських січових стрільців. Опісля священнослужителі відслужили панахиду. Потім відбулося віче, повідомила Дивись Інфо прес-служба ЛОР.

Голова Львівської обласної ради Петро Колодій, виступаючи на віче, сказав: «Cто років тому Україна горіла у полум’ї Першої світової війни. Ця війна перерізала українську землю лініями окопів та колючого дроту, перетворила квітучі міста і села в руїни, забрала життя мільйонів солдат і мирних мешканців, залишивши неоплакані могили».

«Ми зібралися сьогодні тут, на святому місці, де свій останній святий бій прийняли січові стрільці. Вони загинули за рідну землю, не маючи держави. Їх дух, який передався від Княжої доби, козацького війська, став твердинею на шляху російського війська. Він і надалі передавався героям національно-визвольних змагань, Героям Небесної сотні та тим героям, які сьогодні захищають державу на сході України», – зазначив Петро Колодій.

На завершення голова Львівської обласної ради  наголосив: «Сьогодні ми прийшли сюди вшанувати пам’ять, щоб взяти цей дух і передати далі. Ми сьогодні повинні зробити все, щоб Україна перемогла, щоб російський чобіт  не ступив далі лінії фронту, який сьогодні визначений, щоб ми прогнали його з теренів Української землі. Я вірю: Україна була, Україна є і Україна буде! Слава Україні!»

Після урочистої частини присутні подивилися  театралізоване військово-історичне дійство «Бій за гору Маківку», яке підготували реконструктори Товариства пошуку жертв війни «Пам’ять».

Як повідомила Дивись Інфо прес-служба ЛОДА, керівники області, району та представники громадськості поклали квіти до Меморіалу Українських січових стрільців, зокрема і квіти від Президента України Петра Порошенка.

“Ми сьогодні стоїмо на святому для кожного українця місці, оскільки це не лише поле нашої битви, це поле нашої перемоги. Ми повинні вчитися самі та навчати наших дітей, що українці - це нація переможців”,- сказав Олег Синютка.

За його словами, сьогодні, через 100 років після перемоги на Маківці, українці знову повинні захищати свою землю.

“На східних кордонах нашої держави ми захищаємо Україну, Галичину та Карпати. Ми не дозволимо, щоб російський чобіт ступив далі на українську землю”,- резюмував очільник Львівської ОДА.

Олег Синютка також зачитав звернення Президента України з нагоди відзначення діяльності Українських січових стрільців та 100-річчя їхньої перемоги на горі Маківка.

Окрім цього, біля Меморіалу Українських січових стрільців були виставлені експонати військового спорядження, зброї вояків легіону Українських січових стрільців, австрійської та російської імператорської армії.

маківка маківка 15 маківка 14 маківка 13 маківка 12 маківка 11 маківка 10 маківка 9 маківка 8 маківка 7 маківка 6 маківка 5 маківка 4 маківка 3 маківка 2

До слова, впродовж 1-3 травня представники молодіжних організацій Львівщини стали учасниками історично - патріотичного табору «Злет на горі Маківка».

Нагадаємо, що бої за гору Маківку проходили під час Першої світової війни на східному фронті в Карпатахміж підрозділами австро-угорських та російських військ. Маківка була зайнята Січовим Стрілецтвом 22 березня, і відтоді бої за неї майже не припинялись протягом 60 днів. Ця гора стала на той час ключовим пунктом оборони австрійської Південної армії, тому що закривала найкращі підходи російській армії до німецьких військ та не дозволяла російському війську пробитися по річкових долинах до Тухлі і Славська.

Найзапекліша боротьба за гору Маківку тривала з 29 квітня до 2 травня 1915 року. Австрійські частини відступали під натиском російських військ, які зайняли половину гори.

Протягом чотирьох днів Українські Січові Стрільці вистояли під натиском російських військ та зуміли втримати позиції.

Запекла оборона Маківки дозволила 55-й австро-угорській піхотній дивізії повністю виконати поставлені перед нею стратегічні завдання, зокрема не дозволила військам російської армії прорватися через карпатські перевали і вийти на оперативний простір до Угорської рівнини, що створило б катастрофічні наслідки для австро-угорського фронту, і в разі успіху російських військ — виходу Австро-Угорщини з війни, а також виграла час для зосередження німецьких військ на ділянці Горліце-Тарнув і наступного успішного прориву російського фронту, який призвів до загального відступу російських військ з Галичини.

Фото і відео - Святослав ТОВСТИГА, Дивись.Інфо

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: