Австрійці готові збудувати притулок для бурих ведмедів на Яворівщині

У приміщенні ЛОДА відбулася нарада щодо питання будівництва на території області притулку для утримання бурих ведмедів у відповідності до Меморандуму про співпрацю між Львівською обласною державною адміністрацією та «VIER PFOTEN International» («Чотири Лапи Інтернешнл»), повідомила Дивись Інфо прес-служба ЛОДА.

Під час наради обговорювали створення притулку для бурих ведмедів, які незаконно та в неналежних умовах утримуються в розважальних закладах. Присутній на нараді директор департаменту екології та природних ресурсів Олексій Балицький наголосив, що Львівська ОДА підтримує створення такого притулку в межах області, оскільки з однієї сторони це дасть можливість гарантувати захист та реабілітацію бурих ведмедів, а з іншої - це внесок у розвиток туристичної інфраструктури області та інвестиції в економіку.
Львівська обласна державна адміністрація та Благодійний фонд «VIER PROTEN International» (Чотири лапи Інтернешнл) 13.06.2014 року підписали Меморандум про співпрацю у питанні будівництва на території області притулку для утримання бурих ведмедів.
Попередньо було опрацьовано декілька варіантів розміщення притулку, у результаті, вибір зупинився на ділянці в межах Домажирської сільської ради. Земельна ділянка являє собою територію площею більше 20 га, з яких 0,5 га перебуває у постійному користуванні Яворівського ДЛГП, 18 га перебуває у постійному користуванні Страдчівського НВЛПК, 1,9 державні землі (сільськогосподарського призначення).
Організація «VIER PFOTEN International» уже реалізувала 4 подібних проекти (Польща, Сербія, Німеччина, Україна). Подібний проект Благодійним фондом «VIER PROTEN International» успішно реалізовано у Німеччині, прикладом якого є притулок для ведмедів «Ведмежий заповідник Мюріц».
З метою ознайомлення та обміну досвідом із 15 по 17 квітня відбулася консультативна зустріч керівництва «Ведмежого заповідника Мюріц» та української делегації, до складу якої увійшли директор департаменту екології та природних ресурсів О.Балицький, представники Яворівської РДА та Національного лісотехнічного університету (НЛТУ).
«Ведмежий заповідник Мюріц» заснований в 2006 році і на даний час є домівкою для 19 бурих ведмедів. Ці ведмеді мають сумну історію: в приватному утриманні або як циркові ведмеді вони були змушені  жити у складних умовах, надто малих вольєрах.
Українська делегація мала змогу ознайомитися з підходами та методами утримання тварин і особливостями використання ділянки. Зараз вони живуть у відкритих вольєрах площею в декілька гектарів.  Заповідник охоплює 16 гектарів лісу, з яких 12,5 га є повністю в розпорядженні ведмедів. На утримання однієї особини ведмедя в рік витрачається більше 5 тис. євро.
З часу заснування в 2006 році «Ведмежий заповідник Мюріц» приваблює щоразу більше відвідувачів. Так у минулому році встановлено новий рекорд відвідувачів - більше 70 тис. осіб.
Також, проведено консультації щодо реалізації проекту на рівні посольства України в Федеративній республіці Німеччина, представники якого обізнані щодо діяльності міжнародної благодійної організації «Чотири Лапи Інтернешнл».
За результатами наради учасники рекомендували Яворівській державній  адміністрації, Домажирській сільській раді, Національному лісотехнічному університету України, ОК СЛГП «Галсільліс» сприяти у оформленні матеріалів щодо користування земельними ділянками під розташування притулку та проводити ці роботи у максимально стислі терміни.
У свою чергу, «VIER PFOTEN International» («Чотири Лапи Інтернешнл») готовий підготувати проект інвестиційної угоди та опрацювати пропозицію відновлення популяції ведмедя бурого у ході реалізації проекту.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: