У неділю християн усіх конфесій запрошують вшанувати найстарішу львівську ікону

У 4-ту неділю після Великодня, 10 травня, у Свято-Покровському кафедральному соборі УПЦ КП (вул. Грушевського, 2) відзначать день вшанування Львівської чудотворної ікони Божої Матері Одигитрії. З цієї нагоди об 11.00 год. у храмі розпочнеться Архиєрейська Літургія, яку очолить митрополит Львівський і Сокальський УПЦ КП Димитрій (Рудюк), повідомили Дивись Інфо у прес-службі ЛМР.

«До участі у молитві запрошені представники різних конфесій міста. Також під час урочистого Богослужіння вперше разом із церковним хором частину богослужбових текстів виконуватиме ансамбль незрячих вокалістів «Струмочок», - повідомляє «Духовна велич Львова».

Вшанування Львівської ікони Богородиці Одигитрії є особливим днем у житті православної громади Львова. Цей образ, пам’ятка місцевого походження, упродовж багатьох століть вшановується як чудотворний.

«Написана у давні часи (не пізніше кінця XV – першої третини XVI ст.) в православній традиції, ікона Пресвятої Богородиці сьогодні стала також символом духовної єдності християнської громади Львова. Адже 1534 р. вона була освячена для вівтаря латинського кафедрального собору, згодом була передана вірменській церкві. У ХХ ст. тривалий час вважалася втраченою, а її повернення до експозиції Галереї мистецтв знаменувало становлення новітньої традиції її вшанування. Саме ця особлива пошана, а також свідчення вірних про чудесну опіку Богородиці за молитвою перед образом, стали підставою для рішення церковної ієрархії, за ініціативою митрополита Димитрія, здійснити урочисте прославлення образу. Обрис ікони Львівської Одигитрії став також елементом геральдичних символів Львівсько-Сокальської єпархії. Тому запрошуємо усіх львів’ян на спільну молитву до Пресвятої Богородиці у день її львівської ікони за єдність українського народу та подолання усіх його ворогів видимих та невидимих. Як у давні часи Ярослав Мудрий поручав опіці Божої Матері столицю України, так і сьогодні просимо її молитовного заступництва для нашого міста і всієї держави», - зазначає кандидат історичних наук, історик Церкви Василь Кметь.

Вперше урочисте прославлення ікони у Свято-Покровському кафедральному соборі відбулося у 2010 р на свято Введення в Храм Пресвятої Богородиці. Святійший Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет очолив урочисте богослужіння, учасниками якого окрім єпископату УПЦ КП були представники РКЦ та УГКЦ. З цієї нагоди до собору під наглядом співробітників Галереї мистецтв була перенесена оригінальна ікона з каплиці у Палаці Потоцьких, у соборі ж були освячені чотири списки, один з яких нині розміщено в кафедральному храмі у кивоті справа. А рішенням Священного Синоду УПЦ КП від 13 грудня 2010 р. днем календарного вшанування образу стала перша неділя після дня пам’яті святого великомученика Юрія Переможця – небесного покровителя Львова.

Джерело: velychlviv.com

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: