Кащук спростував звинувачення у справі по бурштину

Дмитро Кащук, екс-голова Державної служби геології на надр України, заперечує наявність будь-яких звинувачень проти нього з боку СБУ і вважає, що поширення такої інформації – частина замовної PR-кампанії. Тіньовий ринок видобутку бурштину в Україні Дмитро Кащук оцінює у кілька сотень мільйонів доларів. Найбільш дієвий шлях вийти з тіні, за словами пана Кащука, – ліцензувати видобуток, але проблема – у діях обласних рад: якщо бізнес зібрав всі погодження, в тому числі від облрад, то Держгеонадра не має права відмовити в доступі до ліцензії. З квітня минулого року, переконує Дмитро Кащук, депутати облрад відмовляються розглядати ці питання.

СБУ у квітні цього року відкрила провадження проти колишніх чиновників Держгеонадра, які начебто реалізовували необлікований бурштин у власних цілях, використовуючи ДП «Бурштин України». Як стверджує Дмитро Кащук, жодних звинувачень чи повідомлень про підозру СБУ йому не вручила. Після його офіційної заяви в СБУ із проханням або надати офіційну інформацію, або ж спростувати неправдиву інформацію – відповіді від СБУ так і не надходило. Договорів від імені ДП «Бурштин України», каже Дмитро Кащук, він не підписував. Та через масоване поширення недостовірної інформації пан Кащук переконаний, що проти нього розпочали замовну PR-кампанію у кілька десятків тисяч доларів, аби помститися за те, що свого часу він зупиняв дії незаконних ліцензій наближених до «сім’ї» Януковича структур.

23 квітня Верховна Рада прийняла за основу проект Закону про видобування та реалізацію бурштину (№1351-1). І хоч це й позитивний сигнал, в такому вигляді, вважає Дмитро Кащук, законопроект залишає чимало простору для корупційних схем. Зокрема, він визначає, що користувачами бурштиноносних надр можуть бути виключно певні суб’єкти господарювання – старательські артелі, а первинним надрокористувачем – лише комунальні підприємства, це суперечить вимогам Господарського кодексу. Для первинного надрокористувача законопроект встановлює 7 додаткових документів для отримання дозволу на користування надрами, також замість одного треба буде зробити кілька технологічних проектів розробки ділянки родовища бурштину. Є ризики і щодо послаблення державного геологічного контролю над видобутком бурштину – ці функції передаються на рівень комунальних підприємств.

За матеріалами Censor.net.ua

Повний текст інтерв’ю можна прочитати тут

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: