Українці створити мобільну систему бойової навігації для військових (відео)

Систему "Комбат" створили українські розробники. Мобільна програма дозволяє координувати дії бійців та проводити розвідку місцевості у режимі онлайн

Про це повідомляє Itc.ua.

Українські програмісти разом з волонтерами "Народного проекту" створили програму для  координування розвідки та бойових дій. Їх розробка отримала назву "Комбат".

Система "Комбат" дозволяє в режимі реального часу стежити за переміщенням бійців та підрозділів, віддавати накази та повідомляти про результати завдань, ставити примітки, "маякувати" про стан бійців.

Що цікаво, в основу програмного забезпечення ліг додаток для гри у страйкбол, який був створений ще у 2012 році. Його вдосконалили, додали більше функціональних можливостей - спеціально для військових потреб.

Важливо й те, що "Комбат" має систему захисту даних, шифрування і може працювати з далекомірами, безпілотниками та камерами спостереження. До того ж, програма дозволяє обмінюватися будь-якими даними з системою аеророзвідки, планшетами з балістичним калькулятором та ін.

За словами самих авторів проекту, це польовий навігатор, який здатен працювати через локальну мережу без наявності інтернету.

Щоб кожен боєць отримав доступ до системи "Комбат" потрібне спеціальне обладнання: командиру – ноутбук, головним у взводах - планшети. Так робота організована тому, що у власників КПК буде обмежений доступ до інформації. Бачити усю картину загалом зможуть лише командири.

Орієнтовна вартість спорядження: планшет $ 500, ноутбук $2500, рація - $800, чохол - 500 грн. На поточний момент система готова на 90%, її тестує спеціальний підрозділ. В даний час вона проходить тестування одним із спеціальних підрозділів.

Але на озброєння бійців ЗСУ "Комбат" не надійде – Генштабу не підходить ОС програми та система шифрування. Подібні засоби не можуть використатись згідно українському законодавству.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: