Сільські голови Буського району – категорично проти штучного об'єднання територіяльних громад

У Буському районі Львівщини 14 травня 2015 року відбулася вже четверта нарада-обговорення формування перспективного плану об'єднання територіяльних громад району. Про це повідомив керівник фракції ВО "Свобода" у Львівській обласній раді Йосиф Ситник. У зустрічі взяли участь керівники районної ради та адміністрації, голови сільських та селищних рад, представники громадськості та ЗМІ.

"Під час обговорення питання створення на території району шести об'єднаних територіяльних громад, зокрема в частині забезпечення та гарантії надання громадам якісних і доступних публічних послуг, перспектив розвитку інфраструктури адміністративного центру, фінансового забезпечення голови сільських та селищних рад учасники наради одностайно висловилися проти такого об'єднання. Основними аргументами голів було те, що в Україні відсутнє чинне законодавство, яке дає можливість ухвалювати рішення на місцевому рівні, зокрема щодо проведення місцевого референдуму, відсутні процедури та механізми проведення загальних зборів представників громад, підрахунку голосів тощо", – розповів Йосиф Ситник.

Також, за його словами, незрозумілим для голів є перспективи фінансової мотивації таких об'єднань, адже у законі "Про добровільне об'єднання територіальних громад" не зазначено чіткого та прозорого механізму отримання фінансової підтримки (субвенції) об'єднаної територіяльної громади, а зазначено, що надання субвенцій з державного б'юджету буде встановлювати Кабінет Міністрів України, тобто це відбуватиметься в ручному режимі. З иншого боку, представники громад висловили здивування, чому реформи в Україні намагаються розпочати із фінансового знищення місцевого самоврядування, а не з обіцяного перед виборами реформування Кабінету Міністрів та центральних органів виконавчої влади, та ліквідації обласних та державних адміністрацій.

На думку представників громади Буського району, процес добровільного об'єднання мав би тривати не менше 3 років, щоби добре вивчити досвід, а також імовірні ризики для тих громад, які першими зроблять крок до об'єднання. Теперішнє намагання адміністративними методами провести штучне об'єднання у нові територіяльні громади нагадує процес совєцької колективізації, – наголосили представники громад.

Прес-служба Львівської обласної організації ВО "Свобода"

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: