Росія погрожує збільшенням ядерного арсеналу

Дії США за певних обставин можуть підштовхнути Росію до того, що вона почне нарощувати арсенали ядерної зброї.

Про це заявив директор департаменту з питань нерозповсюдження та контролю над озброєннями МЗС РФ Михайло Ульянов в ході Оглядової конференції з Договору про нерозповсюдження ядерної зброї.

Ульянов прокоментував озвучену США пропозицію про скорочення числа розгорнутих боєзарядів на третину.

"Для нас через дій США з'являються зовсім протилежні фактори, які за якихось обставин взагалі можуть підштовхнути до того, щоб почати нарощувати (ядерні арсенали). Поки ми не збираємося це робити. Але те, що роблять американці, ... можливо, взагалі позбавляє будь-якої перспективи подальші кроки в галузі ядерного роззброєння ", - заявив він.

За словами Ульянова, в ході попередньої оглядовій конференції Росія повідомляла про наявність у неї 3,9 тис. розгорнутих ядерних боєзарядів.

"П'ять років потому у нас 1582 одиниці. Це скорочення в два з половиною рази", - вказав дипломат.

Ульянов зазначив, що "ядерне роззброєння здійснюється не у вакуумі" і на нього впливають різні фактори, при цьому ці "негативні фактори" виходять не від Росії, а від США.

"У світі набирають чинності негативні тенденції, що підривають стратегічну стабільність, а значить, і перспективи ядерного роззброєння", - зазначив Ульянов, згадавши серед "негативних факторів" серйозний дисбаланс в області звичайних озброєнь в Європі ".

При цьому, за словами Ульянова, "процес скорочення (озброєння) йде і закінчиться 5 лютого 2018 - через сім років після набуття чинності нового Договору про стратегічні наступальні озброєння (ДСНВ). ... Це договірні зобов'язання, вони будуть виконані".

ТАСС, Українська правда

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: