На Яворівщині вшанували пам'ять видатного українця Юрія Липи (фото)

У неділю, 17 травня, у Яворівському районі відбулись урочисті заходи з нагоди 115-річчя від дня народження Юрія Липи – видатного письменника, поета, лікаря, одного із визначних ідеологів українського націоналізму.

Цього дня, аби віддати шану духовному провіднику українського народу, зі Львова та Одеси приїхали представники інтелігенції, науковці та громадські діячі. Участь у пам’ятних заходах також взяв голова Львівської облдержадміністрації Олег Синютка.

На Яворівщині вшанували пам'ять видатного українця Юрія Липи У неділю, 17 травня, у Яворівському районі відбулись уроч...

Posted by Львівська обласна державна адміністрація/Lviv Regional State Administration on 18 травня 2015 р.

Присутні поклали квіти до могили Юрія Липи в с. Бунів, а також бійців УПА, похоронених поруч, та запалили лампадки. На цвинтарі також відбувся чин панахиди за всіх українців, які полягли у боротьбі за незалежність нашої держави.

Опісля вони відвідали село Іваники, де проживав лікар УПА Юрій Липа, в якому йому встановлено єдиний в Україні пам’ятник. Також представники громадськості завітали у село Шутова, де від рук комуністів внаслідок важких катувань загинув українець.

За словами голови ОДА Олега Синютки, постать Юрія Липи повинна стати відомою не лише на Львівщині, а й в усій Україні. «Нам слід пишатись та пам’ятати про таких героїв, які своїми життям та працею служили на благо українського народу», - прокоментував він.

На завершення пам’ятних заходів у районному народному домі Яворова відбулась урочиста академія. Окрім наукових доповідей та літературно-музичної частини також відбулась виставка книжок, виданих львівським видавництвом «Каменяр» і присвячених Юрієві Липі.

Юрій Липа

Довідка:

Юрій Іванович Липа (5 травня 1900 – †20 серпня 1944) – громадський діяч, письменник, поет, лікар, публіцист, один з визначних ідеологів українського націоналізму. Народився у місті Одесі – закатований енкаведистами на Яворівщині.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: