У Львові долають випадки порушення прав ВІЛ-інфікованих

З вересня 2014 року ЛОВ ВБО «Всеукраїнська мережа ЛЖВ» реалізовує проект RESPECT «Зменшення стигми та дискримінації, пов'язаної з ВІЛ, до представників груп найвищого ризику в медичних закладах на території м. Львова», повідомила Дивись Інфо прес-служба ЛМР.

До команди проекту входять: чотири пари тренерів, які проводять тренінги «Формування толерантного ставлення до ЛЖВ та представників ГНР серед медичних працівників», психолог, соціальний працівник і юрист, який забезпечує консультування в сфері порушення прав ВІЛ-позитивних клієнтів.

«Люди, які живуть з ВІЛ/СНІД, часто зустрічаються із порушеннями прав, гарантованих Конституцією та Законами України. Найпоширеніші випадки дискримінації – це відмова у наданні медичної допомоги через наявність ВІЛ-позитивного статусу та порушення принципів конфіденційності. Такі порушення найчастіше зустрічаються при зверненні ВІЛ-позитивних людей у медичні заклади для лікування. Порушення принципів конфіденційності, зазвичай, відбувається вже при першій зустрічі з медичним персоналом.

Непоодинокими є випадки розголошення ВІЛ-позитивного статусу пацієнта іншим працівникам медичного закладу, що є грубим порушенням принципів лікарської таємниці та законодавства України, а саме ЗУ «Про протидію поширенню хвороб, зумовлених ВІЛ, та правовий і соціальний захист людей, які живуть з ВІЛ», зокрема п.3 ст.13 Закону: «Відомості про результати тестування особи з метою виявлення ВІЛ, про наявність або відсутність в особи ВІЛ-інфекції є конфіденційними та становлять лікарську таємницю. Медичні працівники зобов'язані вживати необхідних заходів для забезпечення належного зберігання конфіденційної інформації про людей, які живуть з ВІЛ, та захисту такої інформації від розголошення та розкриття третім особам». Порушення вищезазначеної статті Закону карається, відповідно до статті 132 ККУ.

Другим найпоширенішим випадком дискримінації є відмова медичного персоналу надати медичну допомогу ВІЛ-позитивним людям, мотивуючи це тим, що пацієнти з ВІЛ-позитивним статусом та опортуністичними захворюваннями не належать до їхньої компетенції та повинні лікуватись на базі СНІД-центру. Такі дії є порушенням основних Конституційних Гарантій та ряду норм чинного законодавства про охорону здоров’я і караються, відповідно до статті 139 ККУ.

Що робити, якщо Ви стали жертвою дискримінації та Ваші права порушують? Необхідно терміново звернутись до керівництва медичного закладу з усною або письмовою скаргою, для відновлення ваших прав. Якщо конфлікт не вдається вирішити в межах ЗОЗ, слід звернутися до правоохоронних органів з письмовою заявою про факт вчинення злочину. У випадку виникнення ситуації, коли ЛЖВ та/або представники ГНР з певних причин не спроможні самостійно захисти свої права та інтереси, у випадках стигми та дискримінації, слід залучати спеціалістів ВІЛ-сервісних організацій до процесу відновлення порушених прав пацієнтів та встановлення справедливості», - розповів юрист організації «Всеукраїнська мережа ЛЖВ» Олег Назарко.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: