Фестиваль Wiz-Art 2015 розпочинається вже сьогодні ввечері

Сьогодні стартує 8 Львівський міжнародний фестиваль короткометражних фільмів Wiz-Art, який триватиме до 24 травня. Цього року, в рамках конкурсної та позаконкурсної програми фестивалю, покажуть близько 100 стрічок з різних куточків світу. Також гості фестивалю зможуть відвідати кінопокази від партнерів Wiz-Art, майстер-класи українських та іноземних режисерів, лекції, повідомили Дивись Інфо у прес-службі ЛМР.

«Ми хочемо творити завтра, не чекаючи, доки хтось це зробить за нас. Культура і кіно, зокрема, на фоні недолугої гуманітарної політики та занепадницьких настроїв в Україні виглядають недооціненими. Кіно здатне оперативно реагувати і рефлексувати на суспільні процеси, а, отже, формувати основи світогляду. Я маю на увазі здорові рефлексії, а не пропагандистську машину, на кшталт російської. Всі знають, але небагато людей справді усвідомлюють, що завтра - це те, що ми готуємо сьогодні. Культура будує підґрунтя для виходу з кризи. Wiz-Art запрошує наших глядачів не лише дивитись, але й брати участь у створенні кіно. Рефлексувати на тему сьогодення, формулювати і висловлювати власну думку, бути активними, а отже робити майбутнє тут і зараз разом з нами», — коментує директорка фестивалю Ольга Райтер.

«Прекрасне гасло – «Роблю майбутнє» – не нарікаю, не мрію, а роблю. Здається, що Wiz-art йде не тільки вгору, а він також йде і в глибину, адже та програма, яка підібрана, стосується персонально кожної людини, особистості, персони, це дуже приватна програма. Нам інколи оцієї приватності і глибини розуміння людини дуже бракує і цей фестиваль тут дуже помічний. Він інспірує, провокує, в нас ніколи не виникало сумнівів, щоб надавати йому організаційну чи фінансову підтримку. Цей фестиваль змінює і вже в багато чому змінив обличчя Львова. Саме завдяки таким подіям як Wiz-art і кіносередовищам саме у Львові вперше в Україні була прийнята програма розвитку кінематографу. Також сподіваємось, що саме наша Львівська кінокомісія буде найуспішнішою і вдало виконає свою роль. Третім фактором, який з’явився у Львові в тому числі завдяки кінофестивалю Wiz-art і кіносередовищу - це створення у Львові кіноцентру, який тільки починає формувати своє обличчя, але за задумом, за концепцією це має бути кіноцентр нового типу - не тільки для демонстрацій іншого кіно, а також з великими можливостями освітніх програм, дискусійних програм, які закручені навколо кіно», - розповіла Ірина Магдиш, начальник управління культури ЛМР.

У міжнародному конкурсі 17 стрічок з Нідерландів, Великої Британії, Румунії, США, Франції, Німеччини, Канади, Ірану, Тунісу, Лівану, Швеції, Таїланду, Фінляндії, Австрії, Данії та України змагатимуться за головний приз фестивалю — гран-прі, а також за призи в трьох номінаціях — краща режисура, кращий сценарій та краща операторська робота.

Визначатиме найкращі короткометражки міжнародне журі фестивалю у складі трьох режисерів: Катaжина Ґондек (Польща), Крістофер Шварц (Австрія)та Олександр Ратій (Україна).

У національному конкурсі змагатиметься 10 українських стрічок укладених у 2 програми, серед них ВІДДАЛІК, ігрова короткометражка Катерини Горностай, члена журі фестивалю Wiz-Art 2014, анімація Анатолія Лавренішина КРАМНИЦЯ СПІВОЧИХ ПТАШОК та В ДЕРЕВАХ, режисерський дебют відомої сценаристки Марисі Нікітюк.

Під час фестивалю відбудуться спеціальні кінопокази від партнерів фестивалю:Італійська панорама від SediciCortoFilmFestival (м. Форлі, Італія), ЇЇ РОЛЬ: жінки у та поза кадром від Феміністичної майстерні (м. Львів) і підбірка українських короткометражок від молодіжної платформи СУК (Сучасне Українське Кіно). Новинкою цьогорічного фестивалю також є показ для найменших глядачів — підбірка анімаційних короткометражок ШОРТИКИ http://wiz-art.ua/festival/novyny/shortyky/(4+).

Щорічна Wiz-Art FilmSchool — освітній блок фестивалю — цього року закцентує увагу на практичних навичках у створенні кіно.

У своєму майстер-класі Анатолій Лавренішин розповість про секрети створення анімації. Локейшн менеджер та виконавчий продюсер Петро Рудольфович розповість про особливості роботи на знімальному майданчику. Сценаристка Марися Нікітюк презентує авторський сценарний курс, який відбудеться у Львові в липні 2015 року. Український режисер Олександр Ратій розповість про структуру сценарію у своєму майстер-класі “Комедія та драма для околиць і гаражів”. Відбудуться сценарні читки від блогу сценарної майстерності All About Storytelling.

Австрійські режисери Крістоф Шварц, Гай Ліхтенштейн та польська режисерка Катажина Гондек проведуть зустрічі у форматі Q&A.

У рамках фестивалю 22 травня об 11:00 у білій залі Львівської міської ради відбудеться презентація новоствореної Львівської кінокомісії, напівдержавної структури, котра покликана сприяти кінопроцесу у місті.

Квитки на покази та фестивальні абонементи можна придбати на сайті tiketclub.com.ua

Wiz-Art PressCenter: +380635615722, http://wiz-art.ua/festival/, [email protected]

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: