У Садового розглянули історико-містобудівне обґрунтування щодо пам’ятника Митрополиту Шептицькому (відео)

Сьогодні в приміщенні Львівської Ратуші відбулось засідання архітектурно-містобудівної ради, на якому обговорили основні аспекти, пов’язані з реконструкцією пл. св. Юра та розташуванням пам’ятника Митрополиту Андрею. У результаті обговорень, архітектори, автори проекту та інші експерти у сфері містобудування розглянули містобудівне обґрунтування та досягли консенсусу у проблемних питаннях розробки містобудівних обмежень, повідомила Дивись Інфо прес-служба ЛМР.

«Засідання проходило у двох площинах. Перша – це те, що, однозначно, концепцію переможців конкурсу треба розробляти, тож рада проголосувала за розробку умов та обмежень для майбутнього проекту. Друге ж полягає в тому, що в нас є дуже мало часу, але, однозначно, пам’ятник треба встановлювати. Місце його мають визначити фахівці. Тобто, буде погоджено історико-містобудівельне обґрунтування в Міністерстві культури, яке нам допоможе чітко зрозуміти, де має бути цей пам’ятник. Хоча тут є вже і чітко встановлені обмеження: всі погодились, що є вісь, яка проходить через середину основних воріт до храму, і ця вісь пов’язує симетрично з фасадом, який знаходиться на протилежній стороні. Також є розуміння, що нам треба залишити тимчасовий проїзд, і що це все треба зробити в 2 етапи. Перший – до 29 липня маємо відкрити проїзд, ширину якого буде визначено фахівцями, які скажуть, чи зможемо ми його звузити, тим самим збільшивши площу біля входу до храму. Також в тій тимчасовій схемі буде розглянуто питання можливого проїзду біля бібліотеки Львівської політехніки», – зазначив директор департаменту містобудування ЛМР Андрій Павлів.

За його словами, дуже фахово сьогодні було дано оцінку ландшафтної ситуації.

«Однозначно, вона має вирішуватись в контексті відкриття видових точок на храм – це містобудівельне завдання, яке вирішуватимуть не один рік. Йдеться про ландшафтну реконструкцію, перегляд висоти дерев. Це не означає, що ми повинні зрізати всі дерева, а лише послідовно досаджувати – відповідного типу, відповідних розмірів», – додав Андрій Павлів.

Як відзначив головний архітектор міста Юліан Чаплінський, сьогодні всі відзначили неймовірну одностайність членів ради у голосуванні.

«Ми виділили основні віхи цього питання, основні найкритичніші питання, й одноголосно прийняли рішення.

Щодо питання дерев, то однаково деякі з них будуть зрізані: хворі і ті, що найближче до дороги. Але той варіант, який ми сьогодні обговорили, значно покращує ситуацію», – відзначив Юліан Чаплінський.

Як підкреслив також один із авторів проекту пам’ятника архітектор Ігор Кузьмак, історико-містобудівне обґрунтування, яке сьогодні розглядали члени ради, є одним із основних документів, якого бракувало у процесі прийняття правильних юридично-правових і технічних рішень у цьому питанні.

«Я підтримую цей документ. Він сьогодні дав відповіді на питання, пов’язані з рекреацією, зі встановленням пам’ятника, можливо з модернізацією транспортної схеми. Ми цілком погоджуємось із розглянутим містобудівним обґрунтуванням. Якщо міська рада випише для проектантів відповідні містобудівні умови та обмеження, з урахуванням цих містобудівних обґрунтувань, то проектні роботи продовжаться у тому напрямку, якого буде досягнуто, відповідно до обговорення на містобудівних радах.

За рішенням містобудівної ради прийнято рекомендацію авторам проекту врахувати побажання і зауваження членів містобудівної ради, що ми, без сумніву, зробимо. Постараємось їх максимально виконати», – зазначив Ігор Кузьмак.

За його словами, має бути ще одна зустріч з архітекторами, оскільки містобудівні умови та обмеження не дали відповіді на запитання транспортного руху і транспортної схеми, після чого можна буде узгодити всі подальші кроки та швидко рухатись до реалізації самого проекту і встановлення пам’ятника.

«Після містобудівних умов та обмежень, ті роботи, які вже велись тривалий час у проектній діяльності, будуть приведені до юридично-правового поля, що дасть нам підставу звернутись за отриманням дозволу на будівництво», – додав Ігор Кузьмак.

Щодо вартості проекту, то тут одностайної думки немає, однак, як зазначив архітектор – автор проекту, сума у 32 млн грн, закладена в бюджеті, повинна бути значно меншою. Однак кінцеву вартість можна буде назвали лише після остаточного прийняття рішення щодо транспортної схеми.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: