У Львові показали прем’єру перформенсу «Ремінісценції.UA» (фоторепортаж, відео)

Балет Ірини Мазур «Життя» презентував на сцені Львівської опери масштабну сценічну постановку - історично-музичний перформенс «Ремінісценції.UA». Прем’єра проекту зібрала аншлаг. «Безпрецедентний», «унікальний» та «суспільно важливий» - епітети, які найчастіше можна почути на адресу «Ремінісценцій.UA». Уже давно культурно-мистецькі проекти не викликали у Львові такого резонансу.      

Унікальність історично-музичного перформенсу «Ремінісценції.UA» - у тому, що творці проекту знайшли нову мистецьку мову, якою протягом двох годин зі сцени Оперного театру розповіли кількасот-літню історію нищення української інтелігенції і тотальної русифікації України, особливо у ХХ столітті. Сценічне дійство у сучасній формі розкрило перед глядачами маловідомі, часто моторошні, факти і сторінки історії та культури нашої країни. Перформенс складається із десяти новел, своєрідних персональних історій, які розкривають складну тему, залишаючи право робити висновки глядачам. «Ремінісценції.UA» - про Війну, Страх, Репресії, Смерть «и другие подарки русского мира». А також - про Віру, Життя, Кохання, Надію, Боротьбу за Україну!

Жанрово «Ремінісценції.UA» - це мікс різних жанрів: хореографія, пластика, музика, пісня, поезія, відеоінсталяція… Автор ідеї та режисер - заслужена артистка України, керівник балету Життя» Ірина Мазур. У проекті - три десятки учасників. Це - артисти балету «Життя» та їхні однодумці, друзі й справжні патріоти України: співаки Руслана, Назар Савко, Олеся Киричук, Ірина Доля, Ліля Ваврін, а також – музиканти-інструменталісти, зокрема лірники та кобзарі. Постановка – не комерційна: усі задіяні артисти працювали безкоштовно.

- Протягом століть українську історію фальшували і перебріхували, а успіхи та здобутки українців привласнювали або приховували, - розповідає Ірина Мазур. – Відтак не тільки світ, а й не одне покоління українців не знали і досі не знають своїх видатних поетів, прозаїків, музикантів, художників, науковців, філософів… Не знають, чий термін «Розстріляне Відродження», хто такі «Бойчукісти», чому будинок «Слово» отримав прізвисько «крематорій», що означає «Сандармох», яка доля творця «Щедрика», що приховує вул. Інститутська 1937 р. і чому історія повторюється сьогодні?..

Після резонансу, який викликала прем’єра «Ремінісценцій.UA» у Львові, творці історично-музичного перформенсу планують показати свій проект і в інших містах України, зокрема, на Сході. «Презентація постановки у Львівській опері викликала різну реакцію глядачів: і шок, і здивування, і сльози, і біль, але у всіх - гордість за українців і українське. Цим проектом ми хотіли сказати основне: в України є майбутнє, адже тут живуть люди, які здатні переосмислити наше минуле. А переосмисливши - будувати майбутнє – гідне та успішне. Для нашого колективу «Ремінісценції.UA» - не просто творчий порив, а наш громадянський обов’язок», - зауважує Ірина Мазур.

_balet_ZYTTIA_proekt_ETHNA_show_in_LvivOpera_(KRAWS)9347 _balet_ZYTTIA_proekt_ETHNA_show_in_LvivOpera_(KRAWS)9474 balet_ZYTTIA_proekt_ETHNA_show_in_Lviv_Opera_(KRAWS)0111 balet_ZYTTIA_proekt_ETHNA_show_in_Lviv_Opera_(KRAWS)0289 balet_ZYTTIA_proekt_ETHNA_show_in_Lviv_Opera_(KRAWS)0345 balet_ZYTTIA_proekt_ETHNA_show_in_Lviv_Opera_(KRAWS)0393 balet_ZYTTIA_proekt_ETHNA_show_in_Lviv_Opera_(KRAWS)0506 balet_ZYTTIA_proekt_ETHNA_show_in_LvivOpera_(KRAWS)0925 balet_ZYTTIA_proekt_ETHNA_show_in_LvivOpera_(KRAWS)1034 balet_ZYTTIA_proekt_ETHNA_show_in_LvivOpera_(KRAWS)1176 balet_ZYTTIA_proekt_ETHNA_show_in_LvivOpera_(KRAWS)1582 balet_ZYTTIA_proekt_ETHNA_show_in_LvivOpera_(KRAWS)2016 DSC_0063 DSC_0081 DSC_0215 DSC_0241 DSC_0251 DSC_0259 DSC_0320

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: