Замість «відкритих списків» на місцевих виборах пропонують повну партійну монополію, – депутат

Депутат Львівської обласної ради від Народного Руху України, викладач Інституту Політичної Освіти Олександр Ганущин у своєму виступі в вівторок, 2 червня під час сесії Львівської облради перелічив недоліки пропонованого Проекту Закону № 2831-2 який визначає порядок проведення місцевих виборів.

Зокрема, депутат наголосив, що в запропонованій і довгоочікуваній законодавчій ініціативі, внесеній в парламент робочою групою під головуванням спікера Володимира Гройсмана, ідею відкритих списків змінили до невпізнаваності.

Депутат розкритикував законопроект, назвавши його дискримінаційним та таким, що обмежує права звичайних громадян на користь великих політичних партій. Зокрема, Ганущин наголосив, що у даному проекті конституційне право громадянина бути обраним обмежується в першу чергою волею політичної сили.

«У бюлетень у котрому виборець визначатиме своїх обранців у радах великих міст і областей можна попасти виключно через партію. Але це – данина політичній моді. Проте українським великим партійним гравцям, схоже цього монопольного сита виявилося замало. Бо все ж кортить максимально вплинути на те хто стане майбутніми депутатами. В тому числі від окремо взятої партії. Тому вирішено було почати із грошової застави. Вона за задумом творців 2831-2 має бути високою, щоб відлякати бажаючих. Ну до прикладу, кожен кандидат у депутати обласної ради має подати разом з пакетом на реєстрацію документів від 17 до 80 тис. грн.

Сумнівно, що це відповідає принципу, згідно якого «за міжнародними стандартами, поняття розумності полягає в тому, щоб ця застава не була дискримінаційною, а з іншого боку - щоб вона не була символічною, щоб її не міг заплатити кожен, хто захоче». Радше навпаки – сито створено з метою, відсікти більшість активістів громадського сектору», - наголосив обранець.

Також, Олександр Ганущин відзначив, що у законопроекті міститься норма, котра забороняє кандидатам у депутати балотуватися на міського голову і одночасно кандидувати у багатомандатному виборчому окрузі.

«Виглядає на намір підіграти діючим міським головам. А заодно – викреслити ще одну можливість для політсили мати кандидата на голову міста і «тягнути» до міської ради список. Цим нехитрим інструментом користувалися, в першу чергу, невеликі політсили. Чи сподобається це майже півтори десятка самих народних депутатів, що вже на низькому старті на виборах міських голів різних міст – невідомо, голосування покаже» - пояснив депутат.

Також, рухівець відзначив як дискримінаційну норму проекту, яка описує механізм встановлення результатів виборів власне депутатів обласних рад і великих міст.

«Територія великого міста ділиться на багатомандатні округи, дуже великі за площею, а відтак і за кількістю виборців, не кажучи вже про округи до обласної ради. У кожному з таких округів виборець підтримує партію і може підтримати кандидата лише з її списку. Для того, щоб партія отримала право на один мандат, вона має взяти сумарно взяти у всіх багатомандатних округах кількість голосів яка дорівнює «вазі» одного мандату (виборча квота), або частку від суми всіх голосів відданих за усі політсили розділену на кількісний склад ради.

Це мали б бути ті, хто набрали більше у відсотковому еквіваленті у округах. А ось тут створено універсальний бар’єр для всіх тих, хто самовіддано працюватиме в округах, розраховуючи на міф про «відкритий список».

Щасливчики обиратимуться за принципом, який точно перетворить більшість кандидатів у багатомандатних округах у агітаторів верхівки партійного списку у єдиному міському чи обласному багатомандатному окрузі. Бо для того, щоб кандидат, котрий «орав» свій округ отримав право посунути інших у «найдемократичнішому відкритому списку» політичної сили, він повинен забезпечити партії аж 10 % у окрузі, у якому його висунуто. Округи між іншим, для обласної ради більші за ті, що були до Верховної Ради. Тому, той таки кандидат до Київради має забезпечити партії при явці 60% 21 тис голосів у величенькому окрузі на 362 тис виборців. Його колега, що бажає посунути інших у «відкритому» списку до Львівської облради має взяти у окрузі на 246 тис виборців при явці 60 % аж 14 876 голосів», - пояснив Олександр Ганущин.

Ще один недолік Проекту закону, на думку депутата - форма виборчого бюлетеня для обласних рад і міських рад великих міст: «Те, що «на руки» виборцю видаватимуться і звичного вигляду бюлетені де треба проставити відому «галочку» чи «хрестик» матимемо результат за якого десятки тисяч зіпсованих бюлетенів буде звичною картиною. Що до речі створить прямі передумови для маніпуляцій, саме при підведенні підсумків виборів депутатів обласних рад і міських рад великих міст на всіх рівнях, починаючи з дільниць».

Підсумовуючи, обранець відзначив, що зміни запропоновані законопроектом 2831-2 слід притримати до впровадження децентралізації через зміни до Конституції та широкої роз’яснювальної кампанії з цього приводу. При цьому слід чесно розказати усьому суспільству про 10% бар’єр, а не приховувати його у розрекламованих презентаціях.   Також, слід зробити так, щоб його (бар’єру) не було, аби принцип соціального ліфту, точніше «відкритості» списку реально працював. Ганущин також наголосив, що вибори проводити доведеться на базі старого закону з його системою, який доведеться корегувати і то негайно, в першу чергу, щодо виборів на окупованих територіях.

Львівська крайова організація Народного Руху України.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: