Фінансування політичних партій в Україні не відповідає міжнародним стандартам, – експерт

5 червня у Львові відбулась дискусія на тему: «Реформи фінансування політичних партій та виборчих кампаній в Україні», повідомляє кореспондент Дивись.Інфо

За словами радника з юридичних питань Міжнародної фундації виборчих систем Дениса Ковриженка, українське законодавство у сфері фінансування політичних партій та виборчих кампаніях є внутрішньо суперечливим, а також не відповідає міжнародним стандартам у сфері фінансування політики та кращим європейським практикам у цій сфері. Воно не створює належних передумов для запобігання і протидії політичний корупції, зумовлює залежність партій від фінансування з боку обмеженого кола великих донорів, не забезпечує належний доступ громадян до інформації про те хто саме і в яких обсягах фінансує партії, і на які цілі витрачаються отримані ними кошти.

«Причини, по яким ця тема піднялась – це процес лібералізації візового режиму. Однією з вимог Європейського Союзу є проведення реформи у фінансуванні політичних партій. Також це допоможе запобіганню політичній корупції, зменшенню рівня ролі грошей в політиці. Завдяки впровадженню державного капіталу, отримаємо унезалежнення політичних партій від приватного капіталу», – сказав Денис Ковриженко.

Також Денис Ковриженко розповів, що залежність партій від приватного фінансування не сприяє розвитку внутрішньопартійної демократії та створенню рівних умов для ефективної конкуренції між партіями у політичний сфері, зокрема під час організації і проведення виборів. Належний контроль за дотриманням встановлених законодавством обмежень щодо фінансування партій і виборів фактично відсутній, що призводить до недотримання відповідних обмежень на практиці. Не сприяє дотриманню цих обмежень і відсутність пропорційних ефективних та превентивних санкцій за порушення законодавства у сфері фінансування політики.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: