Львівські медики першими в Україні опановують внутрішньокістковий доступ

Сьогодні, 9 червня 2015 року, в медичному коледжі післядипломної освіти відбувся науково-практичний семінар «Сучасні засоби та технології підвищення ефективності екстреної медичної допомоги на догоспітальному етапі» за сприяння департаменту охорони здоров’я Львівської ОДА, ДЗ «Український науково-практичний центр екстреної медицини та медицини катастроф МОЗ України», Львівського обласного центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф, за підтримки ТОВ «Ксенко». Захід організовано з метою підвищення кваліфікації персоналу бригад екстреної медичної допомоги та впровадження сучасних методик і технологій при наданні допомоги на догоспітальному етапі. Це дає можливість провести навчання протягом 2015 року у формі одноденних тренінг-семінарів з залученням фахівців ДЗ «Український НПЦ ЕММК МОЗ України» та кафедри медицини катастроф та військової медицини ДВНЗ «Тернопільський державний медичний університет ім. І. Я. Горбачевського».

Провідні спеціалісти провели навчання лікарів екстреної медичної допомоги технології внутрішньокісткового доступу, яка досі не використовується в Україні, хоча є обов’язковою в Ізраїлі, США, країнах ЄС. В усіх розвинутих країнах світу у разі, якщо лікарю не вдається налагодити венозний доступ протягом 90 секунд або ж з третьої спроби, в обов’язковому порядку має використовуватися внуштрішньокістковий доступ, який суттєво збільшує шанси пацієнта вижити. Проте в українських лікарів на сьогодні немає ані засобів для внутрішньокісткового доступу, ані навичок та знань для його застосування. Львівська область стає однією з перших областей в Україні, де починають впроваджувати світові стандарти надання екстреної медичної допомоги.

З вітальним словом виступив директор Львівського обласного центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф Юрій Пацюрко. Зокрема, він наголосив на реформуванні системи екстреної медичної допомоги на Львівщині, розповів про здобутки, проблеми та шляхи їх вирішення.

Директор «Українського НПЦ ЕММК МОЗ України» Євген Мороз ознайомив присутніх з впровадженням закону України «Про екстрену медичну допомогу» та наголосив на важливості надання медичної допомоги сучасними засобами. Екстрену медичну допомоги в Україні надають 2954 бригади, зокрема, лікарських – 1010 (36,7% ), фельдшерських – 1795 (63,3%), спеціалізованих 149 (14,6%). За 2014 рік кількість звернень по Україні становила 9 560 802 виклики, з них 40884 – відмовлено за необґрунтованості виклику. Тому створення диспетчерських є вкрай необхідним в наш час. Наявність відповідного комп’ютерного обладнання, налагоджений чіткий зв’язок, оперативне фахове опрацювання виклику згідно з алгоритмами забезпечить вчасний виїзд бригади та ефективне надання допомоги.

Про внутрішньокістковий доступ при проведенні інфузійної терапії та сучасні методи альтернативного забезпечення прохідності дихальних шляхів розповів Анатолій Естрін, клінічний спеціаліст ТОВ «Ксенко».

Арсен Гудима, завідувач кафедри медицини катастроф та військової медицини ДВНЗ «Тернопільський державний медичний університет ім. І. Я. Горбачевського», д-р мед.наук, професор, доповів про сучасні технології оптимізації серцево-легеневої реанімації.

Також у лікарів та журналістів була нагода поспілкуватися з цивільними та військовими лікарями Львівської області, клінічними спеціалістами, які проводили навчання, та самостійно провести передові заходи надання екстреної медичної допомоги, які ще майже не використовуються в Україні, пройти навчання на сучасних мобільних апаратах штучної вентиляції легенів (ШВЛ), провести серцево-легеневу реанімацію та налагодити внутрішньокістковий доступ на трьох спеціальних манекенах.

Представник ТОВ «Ксенко» в Україні Олександр Черкашин подякував організаторам за проведений тренінг-семінар та вручив сертифікати.

Довідка:

ТОВ «Ксенко» офіційний представник в Україні компаній WEINMANN Emergency Medical Technology GmbH + Co.KG (Німеччина) та Waismed LTD (Ізраїль), що виробляють обладнання та засоби для екстреної допомоги.

За сприяння Департаменту охорони здоров’я ЛОДА та ТОВ «Ксенко» ще у 2006р. на Львівщині були проведені перші в Україні змагання бригад швидкої допомоги «Галицькі медичні ралі».

Прес-служба Департаменту охорони здоров'я ЛОДА

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: