У Львові експерти та науковці вирішували як вберегти пам’ятки ЮНЕСКО від незаконних забудов

Провідні науковці та практики у сфері архітектури, реставрації, збереження пам’яток культурної спадщини, а також народні депутати у Львові обговорили питання збереження та розвитку пам’яток культурної спадщини ЮНЕСКО. Фахівці наголошують, що ухвалення даного проекту закону дозволить захисти пам’ятки в Україні від незаконних забудов та руйнування, повідомила Дивись Інфо прес-служба нардепа Ігоря Васюника.

Зокрема учасники круглого, розглянули законопроект №1553 про внесення змін до ЗУ «Про охорону культурної спадщини» щодо збереження пам'яток культурної спадщини внесених до Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Зміни до чинного законодавства передбачають визначення поняття пам’яток всесвітньої спадщини, їх буферних зон, визначення порядку встановлення режиму їх використання. І найголовніше - створення Органу управління пам’яткою та наглядової ради, до якої увійдуть представники науково-експертного середовища, громадськості, органів виконавчої влади та депутати.

«Закладено глибоке експертне розуміння ситуації і юридичне регулювання даної проблематики. Яка у нас ситуація з пам’ятками національного значення та ЮНЕСКО? Жахлива. І якщо мені хтось скаже про брак коштів, я не погоджусь. Тут є дві основні проблеми. Перша - законодавчі прогалини, які ми пробуємо врегулювати даним законопроектом. Друга – це наші чиновники, які за великі гроші погоджують різні перебудови і забудови в історичних місцях, до прикладу - в центрі Львова. Насправді проблему з чиновниками я вважаю більшою, ніж питання законодавчого врегулювання. Всі скандальні забудови у Львові були проведені за рахунок великих чемоданів грошей через Мінкульт. Що ми маємо на сьогодні: практично всі старі кам’яниці руйнуються в історичному ареалі міста Львова, забудовується кожний квадратний метр землі в центрі міста і ми можемо дійти до того, що отримаємо чергове попередження ЮНЕСКО і нас просто виключать зі списків об’єктів культурної спадщини. Така ж ситуація в Києві. Якщо таке станеться, то втрати не тільки для Львова, але й для України будуть величезні - фінансові та іміджеві», - розповів співавтор законопроекту, народний депутат Ігор Васюник.

За його словами, чинна редакція ЗУ «Про охорону культурної спадщини», як і законодавство України в цілому, не регулює порядку захисту об’єктів, внесених до Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Закон також не виділяє категорії пам’яток всесвітнього значення, хоча й містить поняття категорій пам’яток місцевого та національного значення. Законом не передбачено встановлення буферних зон для пам’яток, внесених до Списку всесвітньої спадщини, не встановлено належного режиму їх використання, державними органами не розроблено планів управління такими пам’ятками, не створено наглядових рад.

Фахівці в сфері архітектури та реставрації також наголошують, що правові прогалини дозволяють здійснювати незаконні забудови та інші роботи, що призводять до втрати історико-культурного обличчя пам’ятки. Саме через це Комітет всесвітньої спадщини (м. Париж) неодноразово критикував та погрожував виключенням таких об’єктів як Київський Софійський собор, Києво-Печерська лавра та Ансамбль історичного центру Львова зі Списку всесвітньої спадщини.

«Якщо держава не змогла за всі роки відповісти на прості питання штаб-квартири ЮНЕСКО, де ваші органи управління, де ваш план управління, і що діється з вашими пам’ятками - то це мусить хтось нарешті зробити. Виявилося, що всі кивають на те, що це відсутність законодавчого поля в Україні. В законопроекті (№1553) головне те, що все концентрується на наглядовій раді, наглядова рада має найвищі повноваження в цьому законопроекті. Всі інші органи виконавчої влади, котрі функціонують в цьому законі, вони повинні рахуватися з рішенням наглядової ради. Тут ми заклали ідеологію дії громади. Ми переносимо відповідальність прийняття рішень на рівень наглядової ради, а вона презентує і органи місцевого самоврядування, і наукову громадськість, і громадські пам’яткоохоронні організації, фахівців, експертне середовище, культурних діячів, авторитетних людей, включно з депутатами різних рівнів для того, що повністю оприлюднити всі ті рішення навколо проблем пам’яток ЮНЕСКО. Процедура зрозуміла. От наприклад ми наглядова рада, ми зібралися, ми можемо взяти проект, обговорювати його, дискутувати, приймати рішення, а потім центральний орган виконавчої влади буде приймати рішення, маючи результати такого обговорення, і буде нести за це відповідальність центральний орган виконавчої влади. А зараз вони не враховують наших поглядів та рекомендацій вони (Мінкульт) приймають своє рішення» , - додає кандидат архітектури, доцент кафедри реставрації та реконструкції архітектурних комплексів НУ «Львівська політехніка» Василь Петрик.

Додамо, що над розробкою проекту законопроекту працювала група з 17 фахівців, депутатів та юристів. Законопроект стосується збереження всіх пам’яток ЮНЕСКО в Україні.

Законопроект вже розглянули в комітеті Культури та духовності ВРУ та більшістю голосів ухвалили рішення рекомендувати парламенту прийняти його за основу та в цілому. Планується, що законопроект з урахуванням поправок та пропозицій винесуть на розгляд Ради наступного тижня.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: