Львівська міськрада презентує он-лайн-портал «Особистий кабінет мешканця» (фото)

Львів – перше місто в Україні, яке відкриває мешканцям шлях до електронних послуг. Львівська міська рада презентує он-лайн-портал «Особистий кабінет мешканця», який надаватиме он-лайн-доступ до адміністративних послуг і електронних сервісів міста. Як зазначила під час презентації Яніка Мерило, спiвзасновник ICT Competence Center, сьогоднішній день є днем народження електронної ідентифікації, адже діятиме ця система за допомогою інноваційного механізму BankID, реалізованого в партнерстві із низкою найбільших українських банків, а в подальшому – і за допомогою MobileID та електронно-цифрового підпису, інформує ЛМР.

«Коли Міністерство економіки зробило перелік найголовніших послуг, виявилось, що жодної з них немає в електронному форматі. Відтак, сьогодні дуже важливий день, адже вперше всі ці послуги можна буде отримати через електронну ідентифікацію. Сьогодні її хочеться привітати з днем народження.

Йдеться, наприклад, про необхідність замовити новий паспорт, якщо говорити про державний рівень. Або ж отримати нові водійські права. Але це все потребує доказу того, що Ви – це Ви. До сьогодні зробити це було неможливо. Тобто, я не можу отримати якусь послугу, якщо не можу доказати, що я – це я. Оскільки електронного паспорта не існувало, то це теж гальмувало реальний запуск наших послуг. Зрозуміло, що у цьому випадку можна сказати, що потрібно запровадити id-карточки. Ну але, скажімо, в Естонії такі роздавали 15 років. Це дуже нешвидко. Водночас, люди користуються інтернет-банкінгом та мобільними телефонами. Відтак, логічно було б запропонувати реалізувати надання наших послуг через них. По-перше, у нас є банк, який може ідентифікувати людину. По-друге, маємо надію, що будуть долучатись і телекоми, які також зможуть доказати, що це саме ця особа», – зазначила Яніка Мерило.

За її словами, в Естонії запуск тривав 1-2 роки. Водночас у Львові впорались за кілька місяців.

«Дякую найбільшим банкам, які працюють у Львові, і які запустили цю послугу. Якщо й інші послуги будуть так швидко запускатись і те, що Естонія робила 10-15 років, у Львові зроблять за 5-7, це вже буде дуже хорошим результатом.

До того ж цікаво, що головні офіси банків, які дали згоду запустити Bank ID, знаходяться не у Львові. І вони дуже хотіли б запустити його у своїх регіонах, але все-таки Львів був першим. Бо коли інші займались політикою, Львів просто працював. Це велика честь, що є люди, які не просто розмовляють, а роблять. І що тепер можна показати реальні результати», – додала Яніка Мерило.

За словами Тимофія Александронця, заступника директора департаменту розвитку, начальника управління міжвідомчої координації Львівської міської ради, початково на сайті будуть доступними замовлення завірених копій ухвал ЛМР та видача довідок про перебування на квартирному обліку. Окрім цього, можна буде замовити довідку про несудимість в МВС, а також довідку про доходи в ДФС. Наступним етапом буде збільшення кількості послуг, які можна отримати.

Окрім цього, на порталі будуть функціонувати електронні сервіси ЛМР: електронне звернення, запис на прийом до посадовця, оплата комунальних послуг, перевірка стану виконання звернення, перевірка квартирної черги, подання показників лічильників, запис дитини в ДНЗ, запис на прийом в ЦНАП тощо.

Мешканців Львова запрошують долучитися до використання порталу в бета-режимі з 15 червня, зареєструвавшись за посиланням: https://docs.google.com/forms/d/1j2GYPV3Z9VaCguoYOQiEsUBLOM5FdajFtuaTcz8XMNo/viewform?c=0&w=1.

Портал створено за сприяння ICT CompetenceCenter, ІТ-компанії «Інфопульс» і національного оператора хмарних сервісів DeNovo. Відтак, місто Львів втілило цей проект безкоштовно.

DSC_1668 DSC_1681

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: