У Львові руйнуватимуть стереотипи про Донбас (відео)

Завтра, 16 червня, стартує культурний форум "Донкульт", мета якого активувати діалог між регіонами і зруйнувати стереотипи про Донбас. Велика мультидисциплінарна програма фестивалю включає в себе більше 80 заходів, розроблених художниками та дослідниками з Донбасу, Львова, Києва, повідомляє кореспондент Дивись.Інфо.

Відкриється «Донкульт», як уже повідомляло Дивись Інфо, 16 червня лекцією японсько-американського дослідника Гіроакі Куромії «Енігма Донбасу: Як зрозуміти його минуле і сьогодення». Найбільш цитований в Україні дослідник Донбасу у своїй лекції розгляне історичні шляхи розвитку регіону, а також запропонує нові способи аналізу нинішньої ситуації на Сході України. Варто відзначити, що лекція також стане першою з 24 подій лекційно-дискусійної програми форуму, які пройдуть в Центрі міської історії.

За словами керівника проекту Ольги Сагайдак, акцент лекційно-дискусійної програми зробили на тому, щоб показати маловідомий Донбас, історію регіону в XIX-XX століттях з точки зору трансформації прикордонній території. Кожна з лекцій та дискусій тематичного блоку націлена на те, щоб відмовитися від обмеженого уявлення про Донбас в «романтичних» або ж «обвинувальних» тонах, і на противагу цьому знайти точки дотику в умовах неоднаковості та багатокультурної України.

Не менш насиченою буде і літературна програма форуму, події якої пройдуть у Львівському палаці мистецтв.

«Одним з важливих критеріїв формування літературної програми є руйнування стереотипів, що стосуються Донбасу. Мова йде про те, що немає ніякої східної чи західної літератури, є одна українська. Ці відстані між регіонами існують не тільки на карті, а в головах людей, і поки вони там є, цим будуть спекулювати політики. Наше завдання - інтегрувати ці два простору. Ми робимо це засобами літератури, але вона буде не тільки мистецтво чи красою, а й приводом для діалогу,» - розповідає куратор програми Любов Якимчук.

Також в програмі є два музично-поетичних проекту - «Приготування» і «Розкладання». В обох проектах йдеться про війну як процесі, дії, що відбувається з нами: у «Приготуванні» йдеться про війну в цілому, з використанням матеріалів Балкан, а в «розкладання» - про нашу війні, яка відбувається тут і зараз.

Ще один важливий проект блоку - «Made in Donbass» - розмова авторів, які з різних причин жили на Донбасі: письменник зі Львова Віктор Неборак жив на Луганщині, а Іван Анрусяк, який родом з Івано-Франківської області, жив у Луганську. Їх третій співрозмовник - Борис Гуменюк з Тернополя зараз захищає ці землі, як військовий. За словами куратора, вони розкажуть про те, яким побачили Донбас, і можливо, це буде найважливіший з усієї літературної частини «Донкульта» розмова про стереотипи.

Кінопрограма «Донкульта» представляє 8 подій, в числі яких кіновечора, дискусії та обговорення з режисерами.

За словами куратора кінопоказів Марії Ворончук, головна мета - донести глядачам культуру регіону і показати фільми про Донбас, або ж зняті людьми з Донбасу. Відкриє програму фільм про індустріалізацію «Одинадцятий» метра світового кіноавангарду Дзиги Вертова, знятий в 1928 році. Також покажуть ще один фільм режисера - «Ентузіазм. Симфонія Донбасу », який вважається першим український звуковим фільмом і ілюструє епоху першої радянської п'ятирічки.

«Донкульт» представить масштабну і насичену музичну програму. Відкриє музичний блок «Jazz Kolo» - проект, спрямований на підтримку українського джазу, об'єднання музикантів і розвиток імпровізованій музики. В рамках програми відбудуться вечори вокальної музики, вільної імпровізації, камерної музики, фольклору донбаського регіону, а також концерт симфонічної музики сучасних донецьких авторів «In memoriam ...». Музичний перфоманс «L'impossible / Територія неможливого діалогу» від київського дуету «Блук» та колективу «Ensemble Nostri Temporis», в якому звук створюється за допомогою акустичних пристроїв сучасного Донбасу, працює над зближенням українського і західноєвропейського контекстів. А проект «КонстантіPlus» від львівського ансамблю «ConstantY» продемонструє радикальна зміна стереотипів в звучанні інструментів.

Однією ж з найцікавіших і довгоочікуваних програм «Донкульта» є театральна програма. На сцені Львівської опери глядачі побачать резонансний і відомий проект Влада Троїцького - оперу «Коріолан». В основі опери - однойменна п'єса Вільяма Шекспіра про життя давньоримського полководця Гая Марція Коріолана, бунті народу проти свого лідера і політичних інтригах того часу.

Два авторські проекти представить куратор театральної програми Наталя Ворожбит. Перший - вистава «Миколаївка», поставлений спільно з німецьким драматургом Георгом Жено і дітьми, які не так давно пережили події війни і самі розкажуть про них. Другий проект Наталії - «Зерносховище», створений разом з режисером Андрієм Приходьком і присвячений переосмисленню страшної трагедії в українській історії - Голодомору.

Продовжує загальну концепцію «Донкульта» про руйнування стереотипів і пошуку ідентифікації програма про моду. Куратор програми Зоя Звіняцковський у своїх лекціях торкнеться питань авангардної моди, актуальність якої свідчить про необхідність оновлень в суспільстві, проблему «люмпен-стайл», яка характеризує світогляд людей, що живуть за законами пострадянської естетики, а також актуальну сьогодні тему національних традицій в сучасній українській моді.

Додамо, після «Донкульта» у Львові організатори планують створити ініціативну групу з Галичини, яка допоможе створити наступний проект і представити його вже на Сході України, у Харкові.

Культурний форум «Донкульт», організований Благодійним фондом «Мистецькі надра» у партнерстві з львівським Центром міської історії, пройде з 16 по 30 червня у Львові. Вхід на заходи форуму вільний.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: