Львівська облрада звернулась до Порошенка щодо ситуації зі зміною законодавства про місцеві вибори

Депутати Львівської обласної ради прийняли звернення до Президента України Петра Порошенка та ВРУ щодо ситуації зі зміною законодавства про місцеві вибори

Про це повідомляє кореспондент Дивись Інфо.

Депутати прийняли це рішення після обговорення.

Зокрема депутат Ганна Костюк наголосила, що важливо те, щоб не склалось враження про те, що "ми проти відкритих списків".

Ініціатор, депутат Олександр Ганущин наголосив, що обласна рада виступає за запровадження відкритих списків

Звернення Львівської обласної ради до Президента України, Верховної Ради України щодо ситуації із законопроектами про мі...

Posted by Олександр Ганущин on 16 червня 2015 р.

Прес-служба ЛКО НРУ оприлюднила звернення у повному обсязі. Як йдеться у повідомленні, за ініціативи депутата від фракції Народного Руху України Олександра Ганущина Львівська обласна рада звернулась до Президента України та Верховної Ради України з закликом утриматись від голосування за зареєстровані законопроекти про місцеві вибори.

Подаємо текст звернення повністю:

ЗВЕРНЕННЯ

до Президента України та Верховної Ради України

щодо ситуації із зміною законодавства про місцеві вибори

Стабільність спеціальних норм виборчого законодавства, котрі регулюють виборчу систему, склад виборчих комісій та визначають межі виборчих округів, має вкрай важливе значення для легітимності виборів і зміцнення демократії.

Загальноприйнятою в Європі є норма, за якої не можна міняти систему голосування напередодні виборів. У систематизованій Венеціанською комісією практиці європейського виборчого права міститься чітка рекомендація, що в разі запровадження нових виборчих систем останні мали б набувати чинності після року з дня їх ухвалення і, як правило, на наступних виборах.

Водночас, ми, депутати Львівської обласної ради, вимушені констатувати, що сьогодні український парламент істотно запізнюється із відповіддю на суспільний запит часів Майдану, згідно з яким мав би відбутися перехід на нову модель обрання депутатів рад усіх рівнів. Йдеться про запровадження системи «відкритих списків», бо, відповідно до загальносуспільного уявлення, саме виборець, а не партія, має основний вплив на визначення персонального складу місцевих рад. У будь-який інший із способів оновлення еліти через самоврядні органи, і надалі будуть стримуватися соціальні ліфти для представників громадянського суспільства через механізми реалізації права бути обраним виключно через волю суб’єктів виборчого процесу в особі політичних партій.

Аналіз зареєстрованих у Верховній Раді України за номерами 2831, 2831-1, 2831-2, 2831-3 законопроектів (доволі запізнілих у часі і різновекторних), котрі до того ж не пройшли загальносуспільного обговорення, переконливо вказує не лише на брак політичної волі всередині парламентської більшості.

На жаль, є всі підстави вважати, що не до кінця продумана зміна основоположних принципів виборчого законодавства, разом з невмотивованим ускладненням його окремих норм, покликана не тільки ввести виборця в оману, а й продиктована окремими політичними інтересами різних розробників законопроектів. Окрім цього, підміна загальносуспільного поняття «відкритих списків» на майже закриту пропорційну систему виборчого представництва, яка пропонується в базовому законопроекті для місцевих виборів за номером 2831-2, здатна як повністю дискредитувати саму ідею, так і унеможливити її подальше застосування на виборах до парламенту.

Очевидно, що в законопроектах є й інші ініціативи, з якими, з огляду на світову практику регулювання виборчого законодавства, важко погодитися, оскільки вони підривають авторитет виборчого процесу і шкодять іншим векторам змін та реформ, на які очікує суспільство.

Зокрема, запропонований у базовому законопроекті 2831-2 спосіб обрання обласних рад без відповідної прив’язки до територіальних громад, чиї інтереси за Конституцією мали б представляти органи обласного самоврядного представництва, не тільки йде врозріз з чинними положеннями Основного Закону, а й суперечить векторам та напрямам децентралізації.

Ми також вимушені окремо акцентувати на тому, що нічим не обґрунтоване зменшення майже на 50 % загального кількісного складу місцевих рад, разом із запропонованим принципом розподілу територій областей і великих міст на територіальні виборчі округи з великою кількістю виборців, а також способом встановлення результатів, котрий базується на партійних результатах, а не рейтингах кандидатів, призведе до повного закриття виборчих списків висунутих партіями, як єдиними суб’єктами виборчого процесу.

Революційні підходи до форми виборчого бюлетеня, у якому застосовуватимуться трафарети, куди виборець власноручно має вписати номер партійного списку та може вказати номер кандидата в ньому, поруч із застосуванням бюлетенів звичної форми і зразка, насправді введуть в оману чималу кількість виборців, зумовлять високий відсоток недійсних бюлетенів та стануть основою для маніпуляцій з результатами виборів, не кажучи вже про істотне здорожчання виборчого процесу.

Ми, депутати обласної ради, висловлюємо сумнів у правовій природі виборчого механізму, згідно з яким партіям делегується право змінювати виборчі списки рішенням центральних органів та, найголовніше – робити це після проведеного голосування.

Вважаємо також не до кінця продуманими норми, відповідно до яких забороняється бути кандидатом на посаду міського голову і бути включеним до відповідного виборчого списку, адже це шкодитиме принципам змагальності і створюватиме перепони для входження активістів громадянського суспільства в ради.

На жаль, уже майже немає часу для обговорення і виправлення ситуації з найбільш одіозними новелами цього виборчого законодавства.

Усі перелічені системні недоліки, очевидно, не будуть підтримані українським суспільством.

Окрім цього, ми, депутати Львівської обласної ради, вважаємо неприпустимим ухвалювати подібні законопроекти без їх зв’язку із змінами до Конституції, що пропонуються в частині децентралізації.

Ми завжди виступали за вдосконалення виборчого законодавства, соціальні ліфти у самоврядні органи і умови, відповідно до яких виборець максимально впливає на персональний склад місцевих рад.

Саме децентралізація, майбутній адміністративно-територіальний устрій і зміна повноважень мають визначати основні елементи нової виборчої системи. Водночас, ми усвідомлюємо, що діючі положення Конституції зобов’язують провести місцеві вибори у жовтні 2015 року.

Тому ми звертаємося до Президента України та Верховної Ради України з проханням невідкладно приступити до розробки змін до Конституції, котрі б передбачали закладення нової, справді демократичної, системи місцевого самоврядування з відповідними повноваженнями з прив'язкою до адмінтерустою та забезпечення принципу представництва громад. При цьому, також наполягаємо на проведенні широкого громадського обговорення, за результатами якого найбільш принципові елементи виборчого законодавства, зокрема, саму виборчу систему, склад виборчих комісій, межі виборчих округів та спосіб їх визначення необхідно закріпити в Конституції України або Кодексі, що має вищий статус, аніж просто закон.

І лише тоді, за новим виборчим законом, слід проводити вибори до оновлених за змістом і повноваженнями органів місцевого самоврядування.

Водночас ми закликаємо народних депутатів України і Президента України сконцентрувати свою увагу і час, що залишився до безпосереднього старту виборчого процесу, на вкрай необхідних кроках, що матимуть прямий стосунок до проведення місцевих виборів. У першу чергу, мова йде про законодавчу ініціативу, котра б дозволила провести місцеві вибори на тимчасово окупованих територіях Донецької і Луганської областей.

Звертаємо Вашу увагу на необхідність невідкладного вирішення питання щодо складу Центральної виборчої комісії як одного з вкрай важливих суб’єктів виборчого процесу на цих місцевих виборах.

Ми закликаємо проявити відповідну політичну волю і дати вичерпну відповідь на головну проблему виборів в Україні – підкуп і фальсифікації в усіх можливих формах.

Лише таким чином ми зможемо рухатися в напрямі до сильного і відповідального місцевого самоврядування, на котре очікують громадяни Незалежної, Європейської України.

Сподіваємося бути почутими!

Прийнято на _____ сесії

Львівської обласної ради

VІ скликання

__________ року

 

Нижче викладаю проект звернення Львівської обласної ради з приводу ситуації зі зміною законодавства про вибори.Сподіваюс...

Posted by Олександр Ганущин on 12 червня 2015 р.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: